Asociația Forța Fermierilor solicită convocarea de urgență a unei ședințe cu Guvernul, în care să se examineze situația culturilor agricole afectate de înghețurile și precipitațiile din această săptămâna. Mai mult aceștia solicită și mai multe fonduri europene pentru stabilizarea crizei din sectorul agrar.
Potrivit reprezentanților asociației, precipitațiile și temperaturile reci din ultima săptămână afectează aproape toate culturile agricole, iar roada este compromisă deja semnificativ sau în totalitate.
„Natura lovește repetat, crunt și mai pronunțat în toți fermierii din Republica Moldova. De această dată lovește cu înghețuri tardive, ce durează pentru prima dată în istorie aproape o săptămână în aprilie. Oare câte dezastre ar mai trebui să se întâmple, ca statul să se decidă asupra unor măsuri ample și eficiente pentru creșterea rezilienței sectorului agrar din Moldova? Seceta, arșița, grindina, ploile torențiale și înghețurile se vor amplifica în consistență și apariții an de an, iar guvernanții noștri au decis că aceste probleme fermierii trebuie să și le rezolve singuri”, se arată în comunicatul emis de asociației.
În acest context, Asociația Forța Fermierilor solicită convocarea de urgență a unei ședințe cu Guvernul.
„Să se examineze situația în contextul acestei săptămâni de înghețuri, și suplimentar să se direcționeze sau solicite mai multe fonduri europene pentru stabilizarea crizei din sectorul agrar. Experiența gestionării crizei recente din sectorul energetic a demonstrat receptivitatea UE prin alocarea grantului energetic în valoare de 410 milioane euro”, preciezează cei de la Forța Fermierilor.
Ministrul Agriculturii şi Alimentaţiei, Ludmila Catlabuga a declarat aseară într-o emisiune de la Realitatea, că reprezentanții ministerului sunt în discuții strânse cu sectorul și nemijlocit vorbesc și pin intermediul direcțiilor agricole din teritoriul unde s-a solicitat și suportul direcțiilor agricole în contextul monitorizării în teren, dar astăzi nu se cunoaște exact ce culturi vor fi afectate, deoarece noaptea decisivă cu temperaturi scăzute abia urmează.
Ludmila CATLABUGA, MINISTRUL AGRICULTURII: „Cu siguranță este prematur să zicem o cifră reală a culturilor compromise, dar din discuții cu agricultorii, s-a intervenit și sunt și preiau și implementează în livezile și gospodăriile sale tehnologii de prevenție a aceste calamități și anume în Drochia a fost instalat primul utilaj, o moară de vânt prin care cumva minimalizează această presiune de ger într-o livadă de cireși din raionul Drochia. Se preiau diverse măsuri pentru a minimaliza riscul, da el este evident astăzi și urmează săptămâna viitoare să convocăm o ședință cu direcțiile agricole ca să putem cumula toată informația și din teritoriu. Dar în urma discuțiilor cu agricultorii, ei având în vedere că au și stații meteo și tehnologii mai avansate de monitorizare, presupun că noaptea viitore ar urma să fie una decisivă ca temperatură, dar suntem în monitorizare și urmează să evaluăm pagubele care urmează să fie deja definitivate prin acte de constatare. Noi vom încerca să definitivăm rezultatele ca să putem identifica soluțiile.”
Totodată, fiind întrebată dacă există opțiune ca fermierii și agricultorii care sunt afectați să beneficieze de despăgubiri și subvenții, Catlabuga a spus că se va iniția procedura de efectuare a actelor de constatare în teritoriu și se vor evalua total pagubale, iar după asta va fi o decizie finală.
Între timp, reprezentații Guvernului ne-au spus că vor reveni cu o reacție.