Fosta conducere a Aeroportului International Marculesti este cercetata intr-un dosar de delapidare, evaziune fiscala si spalare de bani. Procurorii PCCOCS si ofiterii de la SIS au efectuat perchezitii la fostii administratori, care ar fi prejudiciat statul cu peste 10 milioane de lei. Centrul de Investigatii Jurnalistice a publicat acum doi ani o investigatie despre traficul de armament de pe aeroportul Marculesti. Investigatia nu a fost urmata atunci de initierea unei anchete de catre autoritati.

Publicat:01.04.2022, 20:20

Procurorii nu au oferit multe detalii despre perchezitiile efectuate astazi. Au anuntat ca descinderile au avut loc la Chisinau si Balti, fiind vizati fostii sefi ai Aeroportului Marculesti, care au condus intreprinderea pana in 2018. Nu este clar insa cate persoane mai exact sunt vizate.

Mariana CHERPEC, PROCUROR RESPONSABIL DE COMUNICARE CU PRESA: “Cele investigate au avut loc in perioada 2012-2018 si sunt corelate cu faptul ca din companiile care prestau servicii pentru Aeroport, un numar important erau afiliate unui factor de decizie al acestei intreprinderi din perioada infractionala investigata. Iar pentru ca ilegalitatile sa nu le fie deconspirate, un alt membru al conducerii acesteia a sustras din birourile angajatilor acte importante, care nu au putut fi arhivate ulterior.” 

Urmarirea penala are loc intr-o cauza privind delapidarile comise la aeroport pana in 2018, precum si evaziunea fiscala si spalare de bani, astfel fosta conducere ar fi prejudiciat bugetul cu peste 10 milioane de lei. In 2020, reporterii Centrului de Investigatii Jurnalistice au publicat o investigatie despre traficul de armament care se facea pe aeroportul din Marculesti cu Rachete de avioane si elicoptere, care trebuiau sa fie vandute prin intermediul companiei ucrainene de stat Ukrinmash.

Cornelia COZONAC, JURNALIST ANTICORUPTIE.MD: “Era vorba despre o afacere dubioasa cu transmiterea unor munitii, arme, de la ministerul Apararii, la aeroportul Marculesti, fara anumite documente sau extrem de dubioase, ceea ce am depistat noi. Ulterior, o parte din aceste arme au ajuns prin Ucraina in niste tari din Africa.”

Potrivit jurnalistilor de la Centrul de Investigatii Jurnalistice, ministrii Apararii care au avut tangenta cu ce se intampla la aeroportul Marculesti ar fi Antolie Salaru si Victor Gaiciuc. Solicitati pentru o reactie, ambii au negat acuzatiile, iar Anatolie Salaru ne-a spus ca el stia despre ilegalitati si ca a sesizat atunci procuratura. Schema a fost descoperita de fostul sef al aeroportului Marculesti, Vladimir Maiduc, care in anul 2019 a depus sesizari la Serviciul de Informatii si Securitate, la Procuratura Generala si ministerul Economiei, in gestiunea caruia se afla in acel moment aeroportul. 

Vladimir MAIDUC, FOSTUL DIRECTOR AL AEROPORTULUI MARCULESTI: “In august 2018 am descris toate incalcarile. Rezidentii datoreaza 80 de milioane de lei aeroportului. Prin scheme frauduloase au facut asa incat aeroportul sa le datoreze acesti bani.”

Dupa receptionarea notei informative despre actele de coruptie, ministrul Economiei de atunci, Chiril Gaburici l-a demis pe Vladimir Maiduc. Astazi, Gaburici ne-a spus ca, de fapt, Maiduc singur si-a dat demisia si ca in acea perioada el a sesizat procuratura.

Cornelia COZONAC, JURNALIST ANTICORUPTIE.MD: “Stiu ca au existat niste rapoarte, dar mai departe lucrurile nu s-au miscat din loc. Atunci am hotarat sa facem publice acele detalii despre schemele de coruptie de la Aeroportul Marculesti, pentru ca stiam ca lucrurile nu se misca. Atunci era o conducere care nu era deschisa pentru astfel de anchete si erau persoane interesate sa acopere afacerile de la Marculesti, probabil de acolo se scoteau multi bani.” 

Potrivit anticorputie.md, intreprinderea de Stat Aeroportul International Marculesti nu era la prima tranzactie de armament in conditii neclare. In perioada noiembrie 2014-ianuarie 2015, responsabilii de protejarea patrimoniului neutilizat al Armatei Nationale si membrii Consiliului de Administrare al Aeroportului Marculesti au vandut 53 de lansatoare de proiectile nedirijate, iar valoarea afacerii a constituit peste 4 milioane de lei. Fosta administratie a intreprinderii este acuzata totodata ca a ignorat prevederile Regulamentului privind modul de comercializare a tehnicii militare, armamentului si altor mijloace tehnice.