Fostul ambasador al Republicii Moldova in Rusia, Andrei Neguta, a fost plasat in arest la domiciliu pentru 30 de zile. Informatia a fost confirmata pentru PRO TV de catre reprezentantii PCCOCS.

Ultimul update: 27.01.2021, 15:32 Publicat:27.01.2021, 14:50

"Demersul procurorilor PCCOCS de prelungire a arestului fostului ambasador a fost depus, iar Judecatoria Chisinau, oficiul Ciocana a stabilit sedinta de examinare a acestuia. In rezultatul examinarii, instanta s-a pronuntat in seara zilei din 26 ianuarie 2020, prin care - a admis partial demersul procurorului PCCOCS si a dispus inlocuirea arestului preventiv cu arest la domiciliu, pentru 30 de zile. Procurorii PCCOCS, insa, au contestat aceasta incheiere a instantei de judecata. Investigatiile continua, iar odata cu avansarea lor vom informa societatea in acest sens", ne-au spus reprezentantii Procuraturii.

La data de 30 decembrie 2020, fostul ambasador a fost plasat in arest la domiciliu, decizie luata dupa ce a fost pus sub invinuire in dosarul anabolizantelor. Neguta neaga ca ar fi implicat in acest caz. Ulterior, la data de 12 ianuarie 2021, Andrei Neguta a fost plasat in penitenciar, decizia a fost luata de Curtea de Apel. 

Pe langa fostul ambasador, in dosarul anabolizantelor figureaza alti trei invinuiti: doi se afla in arest in izolatorul de detentie provizorie, in privinta altui invinuit instanta a dispus arestul in contumacie, cu anuntarea in cautare.

Pe 5 decembrie, Serviciul Vamal si SIS a descoperit o tentativa de contrabanda cu anabolizante. Acestea erau ascunse in compartimentul marfar al unui microbuz cu placute de inmatriculare a corpului diplomatic. Ministerul de Externe a confirmat printr-un comunicat de presa ca vehiculul apartine Ambasadei RM din Federatia Rusa, ca ministerul este gata sa coopereze si a pornit o ancheta interna. Andrei Neguta a fost recunoscut si audiat in calitate de invinuit pentru complicitate la contrabanda cu anabolizante.