Fructe exotice...made in Moldova. În grădina Nataliei Denisenco din satul Zaim, raionul Căușeni, cresc copaci de ziziphus sau curmalul chinezesc. Pomii rodesc de câteva ori pe an, iar fructele sunt bogate în vitamine. Ţara de origine a acestui fruct este China, acolo unde livezile se întind pe o suprafaţă de peste 1 milion de hectare.  

Publicat:26.09.2024, 15:29

Aceasta este bogăția naturală a Nataliei,  moștenită de la părinți. Copacii cu fructele exotice rodesc an de an.

Natalia DENISENCO, LOCUITOARE A SATULUI ZAIM:  „Copacul este bătrân, este încă de la sora mamei. Mai demult în sat a fost livadă adusă prin 1975 pomi din China, după cum am înțeles din spusele la părinți. Tot ei spunem că din ele făceau mâncare pentru cosmonauți.”  

În fiecare toamnă pe lângă faptul că savurează fructele din plin, familia le mai și marinează, astfel mesele de sărbătoare sunt decorate cu zizifus marinat, care înlocuiește măslinul.

Natalia DENISENCO, LOCUITOARE A SATULUI ZAIM:  „Copacul nu este pretențios și face destule, dar depinde de ploaie pentru că dacă sunt ploi ele devin mai mășcate, dar dacă nu prea atunci sunt mărunte.”

Femeia spune că în ultimii ani cererea a crescut pe piață, iar dintr-un singur copac poți recolta până la 30 de lăzi de fructe. Natalia speră că în următorii ani va reuși să altoiască mai mulți pomi și să planteze o livadă.

Natalia DENISENCO, LOCUITOAREA SATULUI ZAIM:  „M-am gândit poate să-mi fac ceva pe deal, dar ei se altoiesc și altoirea se prinde foarte greu. Chiar și în acest an am altoit și foarte puțini s-au prins sau chiar nici unul.”  

Ţara de origine a acestui fruct este China, acolo ziziphusul se întinde pe o suprafaţă de peste 1 milion de hectare. Urmează apoi Coreea de Sud, Japonia, India, Pakistan şi Mongolia. În piețele de la noi un kilogram de ziziphus costă în jur de 50 de lei.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.