Gazprom a redus livrarile de gaz catre Republica Moldova, cu 30 la suta. Potrivit ministrului infrastructurii, concernul rus a invocat o problema tehnica. Deficitul va fi acoperit fie prin achizitii zilnice, fie din rezerva de stat, a spus Andrei Spinu. Gazprom a avertizat ca poate rezilia contractul in orice moment, asa cum nu a fost realizat auditul pretinsei datorii istorice.

Ultimul update: 01.10.2022, 21:54 Publicat:01.10.2022, 21:41

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII: „Pentru primele doua saptamani ale lunii octombrie, aceste cantitati sunt suficiente pentru malul drept, din motiv ca, consumul in luna octombrie creste in a doua jumatate, atunci cand timpul afara se raceste. Vedem ca in septembrie, consumul de gaz a scazut cu aproximativ 28 la suta, respectiv, vom vedea dupa prima saptamana din octombrie.”

Potrivit lui Spinu, in cazul in care Gazprom nu va oferi cele 30 la suta din livrarile de gaz, conform contractului, Energocom are deja stocate 53,5 milioane de metri cubi de gaz, care vor acoperi consumul necesar.

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII:Capacitatile necesare pot fi asigurate prin intermediul licitatiilor zilnice. In acest sens, Moldovagaz, pe 30 septembrie a expediat in adresa Gazprom solicitarea de a rezerva suplimentar pentru perioada 1-7 octombrie capacitati zilnice suplimentare pentru ambele maluri ale Nistrului. Pretul estimat de achizitie a gazului pentru luna octombrie este de 1.028 de dolari, pentru o mie de metri cubi, cu peste 40 la suta mai putin decat pentru luna septembrie.”

Chiar si asa, noul tarif pentru consumatori, de aproape 30 de lei, care intra in vigoare de astazi, nu se va schimba. Potrivit ministrului infrastructurii, Gazprom a limitat livrarile de gaze naturale pentru Republica Moldova, invocand o problema tehnica.

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII: Noi consideram ca nu este argumentata. Incertitudinea in care opereaza Gazprom in aceasta perioada este foarte mare, ieri s-a primit confirmarea abia dupa ora 20:00. Noi credem ca nu este un comportament normal, noi contam pe o relatie de buna credinta, corecta.”

La randul sau, Gazprom a mentionat ca are dreptul sa rezilieze contractul de livrare al gazelor in orice moment pentru ca nu s-a luat o decizie cu privire la datoriile istorice, pana la 1 octombrie 2022. Totodata, concernul rus spune ca nu a putut rezerva intreaga cantitate de gaz pentru Moldova, ci doar 70 la suta, din cauza ca Ucraina ar refuza sa transporte mai mult gaz pe conducta. 

Gazprom va livra Republicii Moldova in luna octombrie 250 de milioane de metri cubi de gaze naturale. 80 de milioane de metri cubi vor fi livrate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului. Malului stang ii revin 170 de milioane de metri cubi.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.