Gazprom nu a facut rezervarile in retea pentru tranzitul suplimentar de gaz prin Ucraina catre Republica Moldova nici pentru luna noiembrie. Anuntul a fost facut la emisiunea In Profunzime de vicepremierul Andrei Spinu, care a precizat ca asta ar putea insemna ca luna viitoare, cand consumul creste, am putea avea un deficit de 40 la suta din volumele necesare. In aceasta situatie, ministrul infrastructurii sustine ca autoritatile se pregatesc sa cumpere gaz de pe piatele internationale.

Publicat:18.10.2022, 19:43

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Un anunt facut de autoritatile din stanga Nistrului, dupa o sedinta a lor acolo, e ca ei au fost informati acolo ca Gazprom reduce cu 40% livrarile din luna noiembrie. - Chisinaul a primit vreo informare oficiala?”

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII SI DEZVOLTARII REGIONALE: „- Nici cei din partea stanga si nici cei din partea dreapta nu au primit o astfel de informatie. 

- Pai, despre ce vorbesc atunci? 

- Eu pot doar sa am o presupunere ca vorbesc despre situatia in care Gazprom nu va rezerva capacitati suplimentare pentru luna noiembrie, adica acea cantitate de 5,7 mln de m3 de gaze va fi mentinuta si pentru luna noiembrie. Insa, tinand cont ca in luna noiembrie se raceste timpul si consumul creste, aceste 5,7 mln de m3 vor ajunge deja pentru mai putin decat in luna octombrie.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „- De unde a aparut aceasta cifra de 5,7 mln de m3 pe zi?”

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII SI DEZVOLTARII REGIONALE: „- Deci, astea sunt rezervarile anuale facute cu Gazprom, relatia cu Naftogaz Ucraina. Sunt rezervarile de tranzit anuale, zilnice intre acesti doi operatori.”

Andrei Spunu afirma ca, potrivit contractului, Moldovagaz solicita in fiecare luna Gazpromului volumele suplimentare de gaz necesare tarii noastre pentru care achita transportul prin Ucraina.

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII SI DEZVOLTARII REGIONALE: „Acum, Gazprom nu a facut aceste rezervari la sfarsitul lunii septembrie. Azi a fost termenul limita ca Gazprom sa faca rezervarile suplimentare pentru luna noiembrie, iarasi nu le-a facut. S-ar putea sa le faca zilnice. Adica, pe data de 30 octombrie sa faca pentru 1 noiembrie, 1 noiembrie pentru 2 noiembrie, astfel ca sa livreze toata cantitatea de gaz, conform contractului.”

Daca asta nu se va intampla, vicepremierul sustine ca autoritatile au deja pregatit un plan de reactie pentru a asigura volumele necesare de gaz.

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII SI DEZVOLTARII REGIONALE: „In primul rand noi trebuie sa facem economii. 

2. daca vorbim de gaz, noi vom achizitiona gaz de pe pietele internationale si vom asigura cetatenii nostri cu suficient gaz. 

3. Termoelectrica trece la pacura. Deci, deja a trecut integral la pacura si nu mai foloseste gaz.”

Ministrul infrastructurii a anuntat ca a solicitat sa aiba o discutie cu seful de la Gazprom despre volumele necesare pentru luna noiembrie, dar deocamdata nu are un raspuns. 

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „- Chiar credeti ca ar putea Gazprom sa recurga la o astfel de masura sa lase stanga Nistrului fara gaz? Pentru ca dreapta inteleg ca va face niste eforturi si totusi va contracta o cantitate, dar stanga e evident ca acolo trebuie sa poti sa achiti acest consum."

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII SI DEZVOLTARII REGIONALE: "– Sincer? Cred ca da! Sa nu uitam ca au inceput un razboi in Ucraina, respectiv modul in care se iau deciziile acum este diferit decat se iau pe timp de pace. Mie imi vine greu sa inteleg care vor fi pasii pe care ii va face Federatia Rusa, pentru ca este evident ca gazul in momentul actual nu mai este un produs pur comercial, este folosit si politic.”

Spinu a precizat aseara ca Moldovagaz nu a achitat inca tot consumul pentru luna septembrie si avansul pentru luna octombrie, iar termenul expira in 3 zile. Intreprinderea ar fi cerut Guvernului sa intervina pentru a achita datoria.

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII SI DEZVOLTARII REGIONALE: „Moldovagaz a solicitat, este important sa intelegem care este volumul acelui eventual ajutor si cum poate fi el oferit. Noi nalizam sa achitam maine poimane aceasta datorie, deja vom vedea exact cum se va intampla.”

Printre altele Spinu sustine ca acum se duc tratative cu Romania in privinta incheierii unui contract pe termen lung privind livrarile de gaze, iar Chisinaul a facut deja un demers in acest sens.

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII SI DEZVOLTARII REGIONALE: „Noi am spus la etapa initiala ca ne-am dori sa cumparam cel putin 50 de mln de m3 pe luna, asta ar fi in total vreo 600 mln, cam 50% din consumul anual. - Si cealalta jumatate? - Cealalta jumatate putem sa o luam de la alte surse, spuneam de Azerbajan sau de pe pietele internationale.”

La inceputul acestei luni Gazprom a anuntat ca reduce livrarile de gaz catre Republica Moldova cu 30%. Concernul rus spunea ca nu a putut rezerva volumul necesar tarii noastre, pentru ca Ucraina ar refuza sa transporte mai mult gaz prin conducta, informatie negata de autoritatile de la Kiev care au anuntat ca nu exista nicio problema tehnica in acest sens. Totodata, Gazprom a avertizat ca ar putea sista complet livrarile de gaz, deoarece autoritatile de la Chisinau nu au realizat auditul pretinsei datoriei istorice. Andrei Spinu a spus aseara ca auditul este in proces de realizare si ar trebui sa fie gata pe 31 ianuarie, conform contractului.