E Joia Mare și înseamnă că astăzi miroase a pască și cozonaci prospăt scoși din cuptor în toată țară. După cum spune tradiția azi se vopsesc și ouăle. Obiceiurile se păstrează cu sfințenie în satele Moldovei, iar cele mai iscusite gospodine se întrec la copt și vin cu rețete, care mai de care.

Lidia Cebotari din Sîngereii Noi spune ca a învâțat a coace pască de la mama sa. Și l-a ai săi 70 de ani face aluatul după aceeași rețetă. Mai întâi pune la dospit plămădeala. Apoi urmează frământarea aluatului.

”Avem făină cernută punem sare, zăr de oaie și e urdit."

Iar ingredietul secret sunt gălbenușele de ou. Ulterior aluatul se lasă la odihnit până crește. Începe ulterior procesul, iar pasca prinde formă.

În casa Lidiei Cebotari nu s-a mai păstrat cuptorul pe lemne, astfel că îl folosește pe cel electric. Și după zeci de minute de așteptare pasca este gata.

De Joia Mare se vopsesc și ouăle.

”Le dau cu slănină, să lucească.”

Lidia CEBOTARI, LOCUITOARE A COMUNEI SÎNGERII NOI: ”Azi e Joia mare, de când mă țin minte noi de Joia Mare coacem pasca, vopsim ouăle, vineri nu se face nimic că e vinerea sacă, ne ducem la biserică, sâmbăta facem bucatele.”

A fost forfotă și în gospodăria Ludmilei Cibotari din satul Coșcalia, raionul Căușeni care la fel astăzi a copt pască și cozonaci. Femeia spune că îi place să experimenteze și în fiecare an încearcă diferite rețete.

”Eu anul acesta am adăugat miere. Noi facem acum ușor, părinții o făceau foarte greu, se trezeau noaptea, frământau toată noaptea, făceau în cuptor focul, în casă trebuia sa fie cald.”

Femeia are doi copii, ambii fiind stabiliți peste hotare astfel, că în acest an Paștele îl va sărbători alături de soț, așa că a copt mai puțin. Cel mai important atunci când facem aluatul pentru cozonac este să avem o stare de bine, spune Ludmila Cibotari.

Ludmila CIBOTARI, LOCUITOAREA SATULUI COȘCALIA, CĂUȘENI: ”Sufletul în primul rând trebuie să fie bun, să nu fie ceartă, să fie pace, liniște principalul să fie în casă și atunci se primește."

Mâine este Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor în care unii credincioți țin post negru, adică nu mânăncă și nu beau nimic. După credința creștină, în această zi a fost răstignit și amurit pe cruce Iisus Hristos.