Gradinitele au inceput sa-si adapteze spatiile dupa ce ieri Comisia pentru Sanatate Publica a anuntat ce reguli trebuie sa respecte de la intai septembrie. La o institutie au fost lipite stikere de distantare pentru copii. Iar micutii vor veni pe rand. 

Administratia gradinitei Martisor din capitala sustine ca este gata sa-si reia activitatea. Pentru inceput, in institutie vor fi 8 grupe cu cate 12 copii.  

Veronica COSNICEAN, DIRECTOARE GRADINITA: “Vor avea prioritate copiii de 6 ani. A doua etapa, vor fi copii de la 4 la 5 ani. Daca o sa fie necesar o sa lucram in doua ture sau un numar vine intr-o zi para, altul intr-o zi impara.”

Ca sa nu se aglomereze, grupele vor veni dimineata pe rand, la interval de aproximativ 20 de minute, iar parintii nu vor avea acces in institutie.  

Veronica COSNICEAN, DIRECTOARE GRADINITA: “Parintii vor veni pe poarta principala, se vor diviza in doua, pana la punctul de termometrie, unde parintilor le va fi indicat cuvantul STOP. Acolo asistenta va face triajul de dimineata.”

Aceasta gradinita este dotata cu 5 intrari, asa incat va fi posibil ca cei mici sa nu se imbulzeasca atunci cand vor intra sau iesi. Totodata, au fost facute grafice pentru fiecare grupa in parte. De exemplu, vor lua masa pe rand.

Veronica COSNICEAN, DIRECTOARE GRADINITA: “-Cam cat timp vor avea la dispozitie sa manance?

-20-25 de minute.

- Ajutorul de educator va aduce mancare aici pe masa. Va fi repartizata pe portii. Cate doi copii la masa, cu respectarea distantei.”

In curtea gradinitei, unde sunt aduse produsele, angajata responsabila era echipata exact ca un medic. Desi sta afara, femeia va fi obligata sa poarte masca, viziera, boneta si halat.  

Irina PINTEA, ANGAJATA: “E greu, dar trebuie. Nu sunt protejata de soferi, trebuie sa ne protejam. Asteptam copii, bun venit!”

In grupa vor fi in total 12 copii, care vor fi supravegheati de doua educatoare si un asistent de educator. Si acestia vor fi obligati sa poarte halat, masca, iar manusi doar la necesitate.

Ala TOFAN, EDUCATOARE: “Ne-am gandit sa fie original sa cream buna-dispozitie, cu zambetul pe fata sa intalnim copii la graidnita.“

Cu un zambet pe masca pana la urechi, educatorii au aranjtat totul pentru cei mici.

Ala TOFAN, EDUCATOARE: "O sa fie creat un marcaj, unde fiecare copil are locul lui la masa. Jucariile si materialele didactice au fost excluse. Rechizitele o sa fie personalizate si inainte de folosire noi o sa le dezinfectam.“

Valeria CAPRA, REPORTER PRO TV: "In baie vor avea acces maxim 2 copii, iar distanta sociala va fi asigurata datorita abtidildurilor de jos. Totodata avem si pe perete desene pentru copii."

Veronica COSNICEAN, DIRECTOARE GRADINITA: “Grafice pentru copii, pe intelesul copiilor ca sa nu-i trauamtizam. Care este procedura de igiena a mainilor. “

Fiecare grupa are propriul teren de joaca si pavilion, iar cei mici vor iesi la activitati afara, dupa orarul stabilit.

Schimbari sunt si in camera unde copii se vor odihni. Doar jumatate din paturi vor fi folosite. (directoare dmeonstreaza)

Veronica COSNICEAN, DIRECTOARE GRADINITA: “Primul copil doarme aici, aldoilea aici, trei. Totii copii vor dormi la o distanta de 2 metri.“

La aceasta insitutie, in sala pentru festivitati se vor face doar orele de muzica. Odata cu reluarea activitatii in gradinite nu vor mai fi permise matineele sau sedintele cu parintii. Si pentru ca nu toti isi vor putea aduce copiii de la inceputul de an, parintii au mai multe intrebari si nemultumiri.  

Ion VRANCEANU, SEF DIRECTIE EDUCATIE SI SPORT SECTORUL BUIUCANI: “-Cine are prioritate?

- Sunt medicii, politistii, mamele singure. Dar a aparut problema pentru parintii ambii bugetari. Si tot care au copii de 4-5 ani.”

Potrivit autoritatilor publice, gradinitele vor trebui sa-si personalizeze modul cum vor activa. Autoritatile spun ca urmeza sa apara un ghid mai explicit.  

Viorica NEGREI, SEF ADJUNCT DIRECTIE GENERALA EDUCATIE TINERET SI SPORT: "Avem aprobata doar instructiunea, dar cu siguranta va veni si acel ghid care va raspunde si va explica foarte clar parintilor si intregii comunitati eductionale. Cu siguranta institutiile noastre sunt pregatite."