Gripa aviara poate fi transmisa si la om si nu se trateaza, asfel ca cei de la Agentia Nationala pentru Siguranta Alimentara si Agentia Nationala pentru Sanatate Publica au venit cu unele recomandari pentru populatie, precizand totusi ca riscul de raspandire la oameni a acestei tulpini ramane scazut. Un focar de gripa aviara devastatoare a facut ravagii in lume, in anii 2003-2006. De atunci si pana acum inregistrandu-se aproape 500 de morti, majoritatea in tarile din Asia. Potrivit OMS, la fel ca COVID, virusul gripei aviare se schimba permanent, nu ramane niciodata la fel.
Potrivit specialistilor, gripa aviara se poate transmiste la om atunci cand intra in contact direct cu pasarile moarte sau bolnave.
Veceaslav GUTU, MEDIC EPIDEMIOLOG ANSP: „In cazul in care observa pasari moarte din motive necunoscute prin curte sau prin zona, in primul rand, sa nu le atinga si sa anunte serviciile specializate.”
Potrivit OMS, virusul H5N1 se transmite in special pe cale respiratorie, prin inhalarea prafului de la excremente, dar si prin ochi sau prin atingerea fetei cu mainile care au venit in contact cu pasarile contaminate. Totodata, masurile de igiena, dar si prepararea corecta a carnei, la fel ne pot proteja.
Veceaslav GUTU, MEDIC EPIDEMIOLOG ANSP: „In cazul in care apar simptome sa anunte medicul de familie. Doi este sa pregateasca foarte bine carnea, pentru ca virusul nu rezista la temperaturi inalte.”
Specialistii atentioneaza ca gripa aviara este un virus diferit de virusurile gripale, iar vaccinarea gripala nu ne protejeaza si AH5N1.
Veceaslav GUTU, MEDIC EPIDEMIOLOG ANSP: „Singurul plus la vaccinarea antigriala este daca in caz ca persoana se poate infecta cu AH5N1, vaccinul va putea sa-l protejeze sa nu contacteze si cu celelalte virusuri gripale, il protejeaza in caz de suprainfectie.”
Pana in prezent nu exista un tratament specific a acestui virus, tratamentul fiind unul simptomatic.
Veceaslav GUTU, MEDIC EPIDEMIOLOG ANSP: „Tratamentul care se acorda este doar simptomatic, in cazul in care este febra, dureri, tratamentul se aplica in functie de simptom.”
Simptomele infectiei la om sunt caracteristice celorlalte viroze.
Veceaslav GUTU, MEDIC EPIDEMIOLOG ANSP: „Starea generala de rau, dureri de cap, curge nasul, tuse, stranut puternic, dar si in cazul in care persoana prezinta aceste simptome si mai mentioneaza ca a manipulat cu o pasare moarta sau este o persoana in serviciul Zootehnic.”
Un focar de gripa aviara care a facut ravagii in intreaga lume si a dus la sacrificarea a zeci sau poate chiar sute de mii de pasari s-a inregistrat dupa anul 2003. Ulterior virusul a trecut direct de la pasari la oameni.
Din 2003, H5N1 a fost gasit la 873 de oameni, iar 458 au decedeat, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Au fost raportate cazuri in 21 de state, inclusiv in Europa cum ar fi Germania, Spania, Marea Britanie, Romania si Ucraina. In Moldova nu a fost inregistrat atunci vreun caz de gripa aviara, dar oamenii si-au sacrificat masiv pasarile si au fost luate masuri de prevenire. Gripa aviara a suferit mutatii ce duc la raspandirea mai rapida a infectiei in randul oamenilor, spun expertii si se presupune ca aceasta ar putea fi urmatoarea pandemie gripala.