Gurile de canalizare fara capac, in centrul capitalei sau la periferie, sunt adevarate capcane pentru trecatori. Gropile descoperite, semnalizate cu o creanga ori transformate in cosuri de gunoi, sunt lasate de izbeliste si pare ca nimeni nu le tine socoteala. Problema exista de ani de zile si a facut si victime. Cei de la primarie spun ca gestionarii fantanilor sunt responsabili de starea lor.

Loreta LISNIC, REPORTER PRO TV: “La o distanta de doar cativa metri, gura de canalizare e greu de observat, asa ca intr-o clipa de neatentie, cu usurinta as putea pasi in ea. Daca as cadea mi-ar ajunge pana in zona pieptului. Situatia ar fi mult mai grava in cazul unui copil. Totul se intampla chiar in centrul capitalei, la doi pasi de catedrala.”

Parcul catedralei pare impanzit cu astfel de gropi. In spatele institutiei de cult, gasim o alta gaura, la fel de adanca.

Loreta LISNIC, REPORTER PRO TV: “Suntem la Rascani. Am schimbat sectorul nu, insa, si problemele. De aceasta data canalizarea parca e acoperita, parca nu. In loc de capac avem cateva scanduri, o piatra si un cauciuc.”

“Nu e gospodar in tara si nici pe sectoare. Oricine poate cadea, care merge pe intuneric.”

Pe retelele de socializare, internautii au scris ca acum o saptamana in aceasta groapa de canalizare a cazut o femeie oarba.

"Lucrarile celor de la retelele de canalizare, pe care i-am sesizat in urma incidentului cu o fata nevazatoare, care a cazut in gura de canalizare, s-a redus in a o acoperi cu o bucata de lemn," a scris pe Facebook martora incidentului.

Loreta LISNIC, REPORTER PRO TV: “Pe Nicolae Costin 59, din sectorul Buiucani al capitalei, insa, ceea ce candva a fost o gura de canalizare, acum este cos de gunoi. Aici gasim mai multe hartii, dar si o gramada de frunze, care transforma groapa intr-o adevarata capcana.”

Iar astfel de pericole, gata sa inghita un copil, un adult sau un animal de companie, sunt practic la fiecare colt in capitala.

Activista Elena Nofit a lansat initiativa comunitara “CapacNormal”, prin care vrea sa atraga atentia autoritatilor asupra problemei si sa previna eventuale tragedii.

Elena NOFIT, FONDATOAREA PLATFORMEI CIVICE “MATERNITATEA ALTFEL”: “Scopul final este sa cream o harta a Chisinaului cu cele mai problematice canalizatii. Sa elaboram o petitie si sa cerem autoritatilor sa intreprinda masuri. De multe ori spun ca nu au resurse umane care sa ajunga in teritoriu, noi venim cu adresa exacta.”

Totul a inceput dupa ce rotile tricicletei copilului ei au fost taiate de o tabla care inlocuia capacul.

Elena NOFIT, FONDATOAREA PLATFORMEI CIVICE “MATERNITATEA ALTFEL”: “Patru ani a durat comunicarea cu “Apa Canal”, telefonic, prin petitii, prin sesizare online. Spuneau ca au fost la fata locului si au corectat, insa nu era asa. Ulterior am sesizat pretura.”

Cazurile in care oamenii au fost victime ale gurilor de canalizare descoperite pot fi adunate intr-o lista lunga. Anul trecut o femeie de 65 de ani din capitala s-a ales cu o fractura grava la picior dupa ce a cazut intr-o groapa adanca de trei metri. A fost nevoie de interventia salvatorilor pentru a o scoate, iar ulterior aceasta a fost operata.

Iar acum doua saptamani, o fetita de noua ani din Straseni a zacut in bezna mai bine de sase ore, pana aproape de miezul noptii, dupa ce a cazut intr-o groapa de patru metri.

Dupa incident, aceasta a avut nevoie de asistenta psihologica. Am vrut sa aflam cate guri de canalizare stau descoperite si de ce nu se iau masuri in cazul lor. Nicolae Racu, seful Serviciului exploatare a retelelor de canalizare din cadrul Apa Canal Chisinau ne-a spus ca este in concediu si nu ne poate raspunde la intrebari. Pe langa aceasta intreprindere, gestionari de fantani mai sunt Termoelectrica, Exdrupo, Moldova Gaz si Moldtelecom. Cei de la primarie spun ca de maine vor fi luate masuri.

Tudor GIRBU, CONSILIERUL FOSTULUI PRIMAR INTERIMAR: “O sa mearga din pretura si cate un responsabil de la fiecare gestionar. O sa merga prin sector, au gasit fantana, o cautam pe harta, insemna ca o saptamana sa rezolve problema.” 

Oamenii legii spun ca nu au o statistica a numarului de capace furate anual, insa depistarea faptasilor este uneori anevoioasa.