Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, modificări la bugetul de stat pentru anul 2025, incluzând resursele financiare semnificative, de circa 8 miliarde de lei, din partea Uniunii Europene. Aceste fonduri vor fi folosite pentru reducerea costurilor energetice, dezvoltarea infrastructurii și sprijinirea agenților economici.
Potrivit reprezentaților din Parlament, modificările la bugetul de stat pentru anul 2025 țin de includerea în acesta a resurselor financiare oferite anterior de către UE în cadrul Programului de independența energetică și reziliență pentru Republica Moldova, precum și a pachetului de sprijin financiar din partea UE, pentru realizarea Planului de creștere economică pentru Republica Moldova.
Pentru sporirea rezilienței energetice, sunt prevăzute 3,66 miliarde de lei. Guvernul menționează că din acești bani sunt acordate compensații gospodăriilor casnice și agenților economici, iar autoritățile publice locale, de asemenea, vor beneficia de resurse pentru reducerea impactului majorării tarifelor la energia electrică.
Totodată, vor fi implementate și proiecte de eficiență energetică.
În același timp, măsurile pentru realizarea Planului de creștere economică pentru Republica Moldova însumează 3,8 miliarde de lei.
Cu câte 1 miliard de lei vor fi suplimentate Fondul rutier și, respectiv, Fondul național pentru dezvoltare regională și locală, din care prioritar vor fi reabilitate drumuri locale.
Totodată, câte 200 de milioane de lei vor fi direcționate în Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural; pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii; pentru renovarea și dotarea blocurilor alimentare din școli. Pentru asigurarea prevederilor cadrului normativ privind salarizarea în sectorul bugetar vor fi alocate 300 de milioane de lei. De mijloace suplimentare va beneficia și Fondul Național de Mediu – 100 de milioane de lei.
De asemenea, va fi susținută restabilirea segmentului de la Văleni a liniei de cale ferată Cahul - Giurgiulești și reparația liniei de cale ferată de la stația Prut-2 (Cantemir) până la podul feroviar peste râul Prut, precum și finalizarea proiectului de asigurare cu apă potabilă a satelor din raionul Hâncești.
Într-o conferință de presă de prezentare a principalelor măsuri finanțate, prim-ministrul Dorin Recean a menționat că Bugetul +Plus este cel mai mare pachet financiar alocat vreodată de Guvernul Republicii Moldova pentru investiții și creștere economică.
„Bugetul +Plus este gândit în așa fel încât să asigure creștere economică și să continue sprijinul populației. Această alocare bugetară este posibilă doar datorită sprijinului prietenilor noștri: Uniunii Europene, țărilor membre ale UE”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.
Mâine, proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2025 urmează să fie prezentat spre adoptare Parlamentului.