Agenții economici care implementează programe de învățământ dual vor putea beneficia mai ușor de subvenții pentru instruirea elevilor. O hotărâre în acest sens a fost aprobată, astăzi, în cadrul ședinței Guvernului.

Potrivit reprezentaților Guvernului, cuantumul compensării costurilor pentru remuneraţia de formare profesională a elevilor din învățământul dual a fost majorat de la 30% la 100%. 

De asemenea, au fost fi excluse costurile unităților economice pentru organizarea locurilor de instruire și cele legate de desfășurarea procesului de organizare a învățământului dual. În plus, unitățile economice vor avea mai mult timp pentru a depune cererile de solicitare a compensației, ceea ce va accelera procesul de decontare.

„Învățământul dual, cu investiții corespunzătoare, duce la creșterea  productivității, iar asta înseamnă salarii mai mari pentru oameni și profituri mai mari pentru întreprinzători”, a precizat premierul Dorin Recean.

În prezent, aproximativ 2400 de elevi își desfășoară studiile prin învățământ dual în cadrul a 40 de instituții de învățământ profesional tehnic, în parteneriat cu circa 170 de unități economice. 

Tot în ședința de astăzi, au fost aprobate modificări la Regulamentul privind mecanismul de finanțare a sportului de performanță, în vederea optimizării sprijinului oferit federațiilor sportive naționale. 

Potrivit noilor prevederi, campionatele naționale organizate de federațiile sportive vor fi punctate separat pentru categoriile: seniori (U23), juniori (U20), cadeți (U17) și elevi (U15), eliminând astfel prevederea anterioară, care acorda un punctaj unic.

„Noile reglementări vor stimula performanța și vor asigura pregătirea corespunzătoare a sportivilor pentru participarea la competițiile internaționale majore, inclusiv Jocurile Olimpice și Paralimpice din 2028”, menționează Guvernul.

De asemenea, potrivit unei hotărâri aprobate tot în cadrul ședinței Guvernului, școlile din întreaga țară vor beneficia de echipamente IT moderne, adaptate nevoilor educaționale ale elevilor și cadrelor didactice. În total, în școlile din Republica Moldova vor ajunge circa 5000 de laptopuri și peste 2000 de tablete.