Guvernul a aprobat Programului de stat „Prima Casă Plus”. Astfel față de proiectul precedent, acesta oferă condiții mai avantajoase de cumpărare a locuințelor. Va putea fi accesat și de către persoanele care nu au statut de angajat în Republica Moldova, precum liber profesioniști. Totodată, potrivit unor modificări legislative aprobate astăzi de Guvern, a fost majorată valoarea maximă a locuințelor ce pot fi achiziționate, de la 1 milioane de lei până la 2,5 milioane de lei. Perioada maximă a creditului a crescut de la 25 la 30 de ani.

Dumitru ALAIBA, MINISTRUL DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII: "Programul Prima Casă necesita demult o actualizare la realitățile timpului de aceea venim cu aceste propuneri. Se propune ca majorarea valorii maxime a locuințelor procurate prin programul Prima Casă să crească de la un milion de lei până la 2,5 milioane de lei. Perioada maximă a creditului se majorează de la 25 de ani la 30 de ani pentru ca persoanele cu venituri mai mici să poată lua împrumuturi cu rate mai accesibile.”

Programul Prima Casă Plus va putea fi accesat și de către persoanele care nu au statut de angajat în Republica Moldova, precum liber profesioniști, avocați, executori judecătorești, mediatori, taximetriști sau artiști.  

Dumitru ALAIBA, MINISTRUL DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII: ”Cota de garantare a creditelor solicitate pentru locuințele din afara municipiului Chișinău se propune a fi majorată de la 50 la 70 de procente, lucru care va facilita accesul la locuințe decente, inclusiv în zone din afara Chișinăului."

În același timp, cei care sunt deja beneficiari ai programului vor putea să-și schimbe banca creditoare și să negocieze condiții mai avantajoase. Iar persoanele care au o locuință de până la 50 de metri pătrați vor putea participa repetat la program, pentru a procura o locuință mai mare.

Dumitru ALAIBA, MINISTRUL DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII: "De asemenea simplificăm procesul de aplicare prin eliminarea unor certificate astfel încât să debirocratizăm, inclusiv procesul de aplicare, se exclud necesități, ca locuințele să fie ipotecate în favoarea statului respectiv, de a încheia contracte trilaterale de ipotecă.”

Totodată, nu va mai fi necesară prezentarea certificatelor eliberate de Agenția Servicii Publice cu privire la locuințele deținute în proprietate. Datorită acestor modificări aprobate astăzi de Guvern, responsabilii speră să majoreze numarul beneficiarilor de program cu 2 mii de familii. Guvernul va investi anual 160 de milioane de lei pentru programul "Prima Casă Plus". Potrivit datelor recente oferite de autorități, programul Prima Casă, lansat în 2018 de guvernarea democrată în frunte cu fugarul Vlad Plahotniuc, a început să piardă din popularitate din 2020. 

În 2022, odată cu majorările bruște ale dobânzilor, numărul de credite acordate a scăzut drastic. Ratele lunare pentru beneficiarii „Prima Casă” au crescut, generând nemulțumiri și proteste în rândul acestora. Sub presiunea manifestațiilor, Guvernul a plafonat marja maximă aplicată de bănci, compensând parțial creșterea dobânzilor, dar asta nu a înviorat programul. 

Anul trecut, doar 60 de credite au fost acordate prin acest program și au fost discuții despre necesitatea reformării sau chiar eliminării acestuia.

Până în prezent, Programul „Prima Casă” a facilitat achiziționarea a puțin peste 8.200 de apartamente și case în valoare de patru miliarde și jumătate de lei.