Fostul consilier al Maiei Sandu, Vladislav Kulminski, spune ca guvernul a cedat sanatoriu “Moldova” din Odesa pentru a doua oara. Acesta afirma ca institutia a fost scoasa la licitatie. Prim-ministrul, Ion Chicu, nu a venit cu o reactie.
Stire in curs de actualizare.
Vladislav Kulminski, fostul consilier al Maiei Sandu: "Guvernul a cedat sanatoriu “Moldova”, pentru a doua oara. Sanatoriul “Moldova”, aflat intr-o zona de elita pe plaja Arcadia in orasul Odessa, era in proprietatea Republicii Moldova. Cladirile in sine nu reprezinta mare valoare, in timpul in care terenul sub sanatoriu costa peste 10 milioane de dolari. Guvernul Moldovei l-a vandut de facto pentru 1,8 milioane de dolari in 2008 (prin semnarea unui contract de 3,6 milioane, din care cumparatorului i se permitea sa achite 50% din suma totala peste un an de zile; nimeni nu intentiona sa plateasca acesti bani). Aceasta „vanzare” a fost ulterior contestata in instanta de judecata.
Totodata, Vladislav Kulminski, spune ca cei care si-au “cumparat” sanatoriul, in cadrul unei intelegeri frauduloase cu autoritatile RM, incercau sa re-vinda sanatoriul altor companii. Daca reuseau, proprietatea ar fi fost pierduta, afirma Vladislav Kulminski.
Vladislav Kulminski, fostul consilier al Maiei Sandu: "Guvernul precedent a facut totul posibil pentru a opri instrainarea sanatoriului (adica re-vanzarea si de-facto pierderea acestuia) si sa-l readuca in proprietatea Moldovei. Problema a fost ridicata la cel mai inalt nivel - presedintele Ucrainei, plus autoritatile regionale si orasenesti. Procesul de instrainare (vinzare) a proprietatii a fost oprit, autoritatile Ucrainesti si-au manifestat disponibilitatea maxima sa se implice in acest process si sa asigure examinarea problemei in fond, restabilind, daca era cazul, dreptul Moldovei asupra acestei proprietati prin instante de judecata ucrainene. Procesul era foarte promitator pentru Moldova."
Fostul consilier al Maiei Sandu mai afirma ca fara acordul Republicii Moldova, aceasta proprietate nu ar fi putut sa fie scoasa la vinzare.
Vladislav Kulminski, fostul consilier al Maiei Sandu: "Faptul ca sanatoriul totusi este scos la vanzare, inseamna ca guvernul Chicu a abandonat aceasta proprietate. La nivelul conducerii superioare, guvernul Chicu renunta la pretentiile Moldovei asupra acestei proprietati – care costa 10 milioane de euro, si, actionind in cardasie cu campania care si-a procurat sanatoriul in cadrul unei afaceri frauduloase cu Guvernul RM, permite revinzarea acestei proprietati.
De ce oare face acest lucru? Pentru ca cineva din acest guvern va primi un “otkat” gras, a doua oara, dar statul Republica Moldova nu va mai primi niciun ban. Inca o data - Moldova ca stat a primit doar 1,8 milioane de dolari pentru o proprietate care costa peste 10 milioane de dolari, si guvernul Chicu deblocheaza vinzarea acestei proprietati.
Dupa cum spun oamenii cu cunostinte in cauza, tranzactia are loc sub patronajul domnului Andronachi, care s-a intilnit cu cei care vor cistiga acest concurs si care nu face nimic altceva decit sa duca pina la capat ceea ce a inceput in cadrul guvernului Filip.
Domnilor Dodon, Chicu, Andronachi, plus un numar de angajati ai Cancelariei de Stat. Va scrieti dosare penale impotriva fiecaruia dintre voi. Nu veti controla vesnic puterea."
In vara anului trecut, sanatoriul ”Moldova” din Odesa a revenit in prorietatea tarii dupa ce o instanta din Ucraina a anulat inregistrarea acestei proprietati pe numele companiei ”SDY-INVEST GRUP” SRL. Decizia insa nu a fost definitiva.
Totul, dupa ce sanatoriul ”Moldova” din Odesa a fost vandut in 2008. Atunci, compania ”SDY-INVEST GRUP” SRL a incheiat un contract de vanzare-cumparare a sanatorului cu Agentia Proprietati Publice din Moldova in cadrul unui program de privatizare.
Insa, ”SDY-INVEST GRUP” SRL a achitat doar jumatate din suma contractului si cu toate acestea a inceput sa inregistreze dreptul sau de proprietate asupra sanatoriului cu ajutorul unor decizii a instantelor ucrainene.
Ulterior au urmat mai multe tranzactii de re-vanzare, iar ultimul proprietar al sanatoriului a devenit compania ”Сенвилиа-инвест Украина” (”Senvilia-Invest Ucraina”). Aceasta intentiona sa construiasca blocuri multietajate pe cele cinci hectare ale acestei proprietati, insa sub presiunea unui scandal international nu a demarat lucrarile.
Cancelaria de Stat a Republicii Moldova a formulat un apel impotriva deciziei Instantei din Odessa din 21 iulie 2010, mentionand ca acest litigiu nu cadea sub jurisdictia acestei instante si ca orice litigii privind indeplinirea contractului de vanzare a sanatoriului trebuiau sa fie judecate doar in instantele din Republica Moldova. Instanta de apel nu a fost de acord cu aceasta afirmatie, insa alte argumente ale Cancelariei au fost acceptate.
Mai intai de toate, avand in vedere ca ”SDY-INVEST GRUP” SRL a achitat doar jumatate din suma, aceasta nu a obtinut dreptul de proprietate asupra obiectului litigios. In 2011, Curtea Suprema de Justitie din Republica Moldova a anulat decizia de privatizare a sanatoriului ”Moldova”, iar acesta a fost inclus repetat in lista obiectelor supuse privatizarii.
Ulterior, potrivit legislatiei nationale privind administrarea si deetatizarea proprietatii publice, pana la achitarea integral a obiectului privatizarii si indeplinirea deplina a obligatiilor posta-privatizare conforma contractului de vanzare-cumparare, cumparatorul nu avea dreptul, fara acordul scris al vanzatorului, sa vanda sau prin oricare modalitate sa instraineze sau transfere obiectului contractului, potrivit Bizlaw.md
Instanta de apel a subliniat ca instanta de fond din Odesa s-a limitat la luarea deciziei de scoaterea din contextual contractului a conditiei ca dreptul de proprietate asupra complexului integral ii revine ”SDY-INVEST GRUP” SRL din momentul semnarii actului de predare-primire, insa magistratii nu au analizat systemic prevederile contractului. Totodata, prin achizitionarea sanatoriului, noul proprietar s-a obligat sa plateasca si imprumuturile de la doua banci. Nici aceasta obligatie nu a fost respectata de cumparator.
Astfel, instanta de apel din Ucraina a anulat decizia instantei de fond din 2010. Potrivit deciziei, ”SDY-INVEST GRUP” SRL trebuia sa intoarca Cancelariei de Stat din Moldova activele si bunurile imobile ale sanatoriului, dar si sa achite 38.250 de hrivne (26.159 lei) cu titlu de taxe judiciare.
Totusi, ”SDY-INVEST GRUP” SRL are dreptul de a se adresa si instantei supreme din Ucraina, care va putea da o decizie definitive in acest litigiu.