Ministerul Finantelor va aloca din fondul de rezerva al Guvernului suma echivalenta in lei a 1.254.871 dolari americani, pentru a executa integral o hotarare arbitrala pronuntata in iunie curent de Centrul International pentru Solutionarea Diferendelor Relative de Investitii (ICSID). Potrivit deciziei, R. Moldova este obligata sa achite circa 1,792 milioane de dolari unui om de afaceri american, care a fost inselat de afaceristi si reprezentanti ai autoritatilor locale din raionul Floresti.

Publicat:13.12.2018, 13:13

Potrivit unei hotarâri a Guvernului, s-a decis achitarea sumei de 1, 7 milioane în rate pentru ca în bugetul de stat pentru anul 2018 nu au fost prevazute mijloace financiare în scopul executarii hotarârilor instanţelor judecatoreşti internaţionale sau arbitrale, dar şi pentru ca aceasta hotarâre a parvenit în cel de-al doilea semestru al anului, iar pe parcursul primului semestru din fondul de rezerva al Guvernului au fost finanţate alte cheltuieli, scrie Ziarul de Garda.

Astfel, în noiembrie curent Guvernul a alocat din fondul de rezerva circa 500 de mii de dolari, iar cea de-a doua parte a banilor, echivalentul a 1,2 milioane de dolari vor fi suportate din bugetul de stat preconizat pentru 2019.

Omul de afaceri american de origine poloneza Zbigniew Piotr Grot şi companiile afiliate, Grot Cimarron LLC, Laguardia USA LLC şi ÎCS Laguardia SRL, au înaintat la 21 martie curent o acţiune la ICSID din Washington împotriva R. Moldova. Acesta a cerut despagubiri de milioane de dolari R. Moldova.

Pentru reprezentarea intereselor ţarii au fost selectate Compania de avocatura „Schoenherr Rechtsanwälte Gmbh” (Austria) şi Cabinetul Avocatului „Vladimir Iurkovski” (Moldova). Serviciile de avocatura pentru reprezentarea intereselor R. Moldova în acest proces au costat 235 de mii de euro.

CITESTE ARTICOLUL INTEGRAL PE ZIARUL DE GARDA