Tinerii din Republica Moldova care-și doresc o carieră în serviciul public pot aplica la o nouă ediție a programului de stagii plătite lansat de Guvern. Doritorii de a-și petrece vara util și a primi și o remunerare pentru asta pot aplica fie pentru unul din cele 140 de locuri disponibile în instituțiile statului, Guvern, Parlament, Președinție, Ministere sau diferite agenții, fie pentru a acumula experiență pe lângă consultanții UE din țara noastră. Perioada de aplicare se încheie mâine.

Ana CALINICI, SECRETAR DE STAT AL CANCELARIEI DE STAT: „Stagiile la guvern este un program cu care ne mândrim, este un program frumos pentru tineri care pot să-și petreacă atât vara cât și timpul liber din timpul anului la Guvern sau la Parlament, sau la Președinție, sau la autoritățile care sunt conexe.”

Instituțiile statului pun la dispoziție 140 de locuri pentru tinerii care vor o carieră în serviciul public. Pentru un program de stagiere poate aplica orice tânăr care are vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani care nu a fost angajat, acestea fiind criteriile de bază.

Ana CALINICI, SECRETARUL CANCELARIEI DE STAT: „Noi dorim să avem tinerii alături de noi, o perioadă, ca ei să învețe, să aibă experiență, să învețe despre parcurusl european și după aceea, dacă ei își doresc acest lucru, să vină în serviciul public.”

Dorian Bacalov este beneficiar al programului de stagii plătite. Are 25 de ani, a absolvit Universitatea Tehnică din Moldova, unde a studiat fInginerie mecanică, industrială și transport auto și managementul transportului rutier. Anul trecut a luat în calcul opțiunea de a se angaja în serviciul public și a început aplicând la programul de stagiere.

Dorian BACALOV, CONSULTANT SUPERIOR ÎN DIRECȚIA POLITICI ÎN DOMENIUL TRANSPORTURILOR RUTIERE: „Principala motivație a mea personală a fost că cu puterile proprii, prin pași mici, luănd decizii destul de importante pentru direcție pot cumva contribui la îmbunătățirea condițiilor de transport, să le facem mai sigure și cât se poate de eficiente. Este foarte plăcut să realizezi că ai pus umărul la dezvoltarea acestui domeniu.”

În perioada de stagiere a avut parte de o echipă excelentă, spune tânărul ceea ce l-a făcut să vrea să rămână să muncească mai departe la Ministerul Infrastructurii în cadrul Direcției politici în domeniul transporturilor.

 „O treaptă care deja permite o rampă de lansare în carieră.”

O rampă de lansare în carieră a fost programul de stagii și pentru Tatiana Platon. Tânăra are 25 de ani și vine din satul Volodeni, raionul Edineț. Spune că a decis să devină diplomat încă de pe băncile liceului, iar apoi și-a continuat studiile în acest domeniu. A făcut un master în relații internaționale și politici europene la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, apoi a făcut un master la Institutul de studii politice din Paris.

Tatiana PLATON, ATAȘAT ÎN CADRUL DIRECȚIEI COOPERARE BILATERALĂ: „Am revenit în țară pentru ca să contribui la parcurusul nostru european care este unul îndelungat, dar care cred eu o să aibă roade.”

A văzut apelul privind programul de stagiere și a decis să aplice, a fost acceptată și timp de 4 luni a arătat de ce este capabilă, iar recent a primit și oferta de angajare.

Tatiana PLATON, ATAȘAT ÎN CADRUL DIRECȚIEI COOPERARE BILATERALĂ: „A fost o oportunitate pentru mine să învăț foarte multe. Foarte multe provocări frumoase, după părearea mea, care mi-au format această viziune ulterioară de a accepta, de a deveni un funcționar public cu acte depline.”

Tânăra își dorește să rămână să muncească acasă.

„Pentru a schimba lucrurile și anume de a le schimba spre bine, nu spre rău sau în folosul personal.”

La programul de stagiere pot aplica și tinerii care-și fac studiile peste hotare.

Ana CALINICI, SECRETAR DE STAT AL CANCELARIEI DE STAT: „Cu mândrie vreau să zic că anii trecuți am avut circa 60% participanți din diasporă anume, mulți dintre ei ne zic că vor să revină după studii și chiar sunt foarte interesați, avem deja încadrați.”

Perioada de depunere a dosarelor se încheie mâine, iar doritorii pot aplica pe pagina cariere.gov.md