Ministerul Finantelor a lansat procesul de consultare publica a documentului privind masurile de politica fiscala si vamala pentru anul 2021. Prin el, autoritatile ne spun cum si din ce vor incerca sa scoata cat mai multi bani pentru a acoperi gaura formata in economia tarii, in urma stagnarii acesteia pe timp de pandemie, transmite Autoblog.md

Publicat:06.10.2020, 08:57

Cateva modificari, care se doresc a fi facute in lege, vin si in atentia noastra, a automobilistilor, a celor care detin sau planifica sa-si cumpere o masina. Sa o analizam pe prima.

Actualmente, legislatia fiscala prevede un acciz special pentru autoturismele mai scumpe de 600.000 de lei, asa numita taxa de lux care se achita suplimentar, care a intrat in vigoare din acest an. Din 2021, se propune consolidarea accizului respectiv prin cotele aplicate la valoarea autoturismului cu tocmai 50%, daca tot isi permit unii achizitia, considera Guvernul!

De exemplu, daca vor intra in vigoare taxele de lux actualizate, atunci oricine va dori sa-si cumpere un automobil nou mai scump de 600.000 de lei (circa 31.000 de euro), atunci va trebui sa tina cont ca va mai trebui sa scoata din buzunar 3% din valoarea automobilului pentru a o da statului. Respectiv, se creeaza impresia ca daca iti planifici achizitia unui automobil nou, prin care vrei sa contribui si la un mediu mai curat, inca vei fi dator statului cu niste bani daca decizi sa faci asta…

Se explica, ca prin aceasta masura va fi asigurata o echitate fiscala si sociala, prin redistribuirea veniturilor, de la persoanele cu capacitate mai mare de plata (achitarea accizului suplimentar) catre persoanele social vulnerabile (prin intermediul politicilor de cheltuieli sociale).

In acest sens, la fortificarea acestui acciz, conform formulei propuse, vor fi impozitate suplimentar aproximativ 1.100 autoturisme anual, ceea ce reprezinta 4% din volumul total de masini importate anual. Apriori, se considera ca persoanele ce achizitioneaza asemenea autoturisme nu sunt din categoria celor cu venituri mici.

Impactul net bugetar al masurii propuse va constitui + 30 de milioane de lei.

Daca aveti careva propuneri sau sugestii, autoritatile indeamna sa le expediati la adresa electronica: corina.alexa@mf.gov.md pana la data de 15 octombrie 2020, cu subiectul “Propunere – politica fiscala si vamala 2021”.

Ca urmare a receptionarii si examinarii tuturor propunerilor de politici la documentul privind masurile de politica fiscala si vamala pentru anul 2021, Ministerul Finantelor va definitiva si prezenta pentru consultari publice deja un proiect de lege, care ulterior va fi transmis Guvernului spre aprobare si respectiv Parlamentului spre adoptare.

  •  

Sursa: Autoblog.md