A fost haos astazi in transportul public din capitala. Pentru ca microbuzele nu au circulat, in troleibuze era mare imbulzeala, iar unii pasageri au fost nevoiti sa schimbe cateva rute ca sa ajunga la munca. Primaria a anuntat ca a suplinit numarul de autobuze si troleibuze, insa chiar si asa transportul a facut fata cu greu numarului mare de calatori.

Publicat:23.02.2021, 14:03

“Lumea nu are cu ce sa se deplaseze la munca. Uitati-va ce ambuteiaj se face prin oras. E greu. E foarte greu. Lumea asteapta, intarziem la munca. Din troleibuz, in troleibuz.”

Asa a inceput dimineata pentru multi locuitori ai capitalei. In statii era mare aglomeratie, iar oamenii asteptau transportul public. Elena ne-a spus ca in fiecare zi se deplaseaza la munca cu microbuzul. Astazi a intarziat la serviciu.

Elena: “Unica solutie era sa ies mai devreme din casa. Dar nu pot, pentru ca trebuie sa duc copilul la gradinita. Deja nu stiu. Vedem cum ajungem. Sigur ca este greu. In primul rand, conducerea ar fi trebuit sa se gandeasca la populatie si sa suplineasca cu un transport suplimentar.”

In aceeasi situatie s-au pomenit si alti pasageri. Aceasta femeie a urcat in mai multe troleibuze ca sa ajunga din cartierul Posta Veche, in sectorul Ciocana.

Iulia: “Iata am venit cu troleibuzul 25. Am vazut ca 26 a plecat in cealalta parte. Dar vad ca el nu mai vine deja. Ma gandesc iar sa ma duc cu 25 pana la Circ. De la Circ cu altceva.”

Si pentru ca microbuzele nu au circulat, autobuzele si troleibuzele erau arhipline. Autoritatile de la primarie au pus astazi in circulatie inca 30 de troleibuze. Totusi, spun ca acest numar nu este suficient, dar o alta solutie nu au.

Vasile CHIRILESCU, PURTATORUL DE CUVANT AL PRIMARIEI: “Sigur ca nu o sa fie indeajuns pentru toate directiile, dar reiesind din situatia creata, cand transportatorii subit si-au sistat activitatea, o sa incercam sa facem fata fluxului mare de calatori. Pe aceasta cale, indemnam soferii sa fie intelegatori, iar angajatorii sa fie indulgenti cu angajatii lor.”

La Gara de Nord unii soferi de microbuze de pe rute interurbane au iesit la munca. Pasagerii, insa, s-au plans ca acestia au scumpit calatoriile.

“Stiti ce pret vor ei? Pana la Sangerei vor 80 de lei. Nici nu vreau sa ma urc, ma intorc la fiica, dar nu ma duc cu asa bani eu. Au zis: “Ce nu stiti ce zi e astazi?”  Eu ca pensionara cu 920 de lei, as putea sa-i mai dau inca 15 lei in plus?”

SOFER: “Doamna spune ca ati adaugat 15 lei la pret. -Nu stiu. Nu. Nu stiu.” 

Presedintele Asociatiei Patronale a Operatorilor de Transport Auto ne-a spus ca acesta este un prim pas al lor. Iar daca autoritatile nu vor anula noua regula, vor continua protestul.

Oleg ALEXA, PRESEDINTELE CONSILIULUI APOTA: “Daca vor fi reactii, vom merge si vom discuta. Daca ei mentin masurile fara a compensa nimic, atunci noi vom sista deja nu pentru o zi si vom iesi si in PMAN.”

Transportatorii au protest desi Comisia Nationala Extraordinara de Sanatate Publica a suspendat, pana pe 28 februarie, decizia care limiteaza numarul de pasageri in transport.