Harta Moldovei poate fi compusa nu doar din raioane, dar si din produse autohtone specifice fiecarei regiuni. De astazi avem una, care poate fi accesata on-line de agentiile de turism sau de cei care vor sa mearga intr-un tur gastronomic. Producatorii spera ca astfel vor avea mai multe vanzari.

Bors sau taitei de casa din Lipoveni, lichior balsamic de Raciula sau salamul de Domulgeni sunt printre bunatatile care-ti lasa gura apa si care, intr-un cuvant, inseamna – Moldova. In functie de pofte, de astazi, cu creionul, putem sa ne trasam un tur gastronomic, iar ulterior sa-l punem in practica.

Loreta LISNIC, REPORTER PRO TV: “Daca accesam site-ul observam ca produsele autohtone sunt clasificate pe raioane. Astfel ca daca mergem la Rezina, dam de prunele lui Sergiu Hanganu, preparate dupa o tehnica veche de sute de ani. Acestea sunt fierte in vin de piatra si umplute cu nuci.”

Sergiu HANGANU, PRODUCATOR: "Asta era valuta satului, satul traia pe prune uscate. 02:30 Este un produs auzit de la batrani, un produs vechi al satului.”

Si daca in satul Lalova ne indulcim cu prune, la Slobozia Magura din Sangerei, sotii Prisacari, ea profesoara, el fost militar, cresc capre. Pe rafturile magazinelor din capitala, laptele de la ferma lor le bate cu usurinta pe produsele de import.

Viorel PRISACARI, PRODUCATOR: “In ferma am amenajat si o agropensiune, turistii vor avea posibilitatea sa guste din produse, sa le oferim distractii, drumetii, plimbari cu barca, trasura. Vrem sa afle consumatorul despre noi direct.”

Ne mutam in Nord si bem un ceai aromat la Zabriceni.

Sergiu MORUZ, PRODUCATOR: “Sunt crescute la manastirea Zabricei, produse ecologice, certificate. Sunt multi care pasesc pargul manastirii doar cu intentia de a cumpara ceai.”

Producatorii spera ca odata cu lansarea hartii, produsele lor vor fi mai promovate si astfel vor atrage si turisti. 

Parascovia SAVA, PRESEDINTELE ASOCIATIEI PRODUCATORILOR DE POMUSOARE: ”Usor se poate de apreciat, unde se poate de mers si de mancat gustos, produse de calitate. -Producatorii mai au nevoie si de alt sprijin? -Au nevoie de ajutor financiar, statul ar putea sa promoveze, participarea la expozitii care este costisitoare.”

Harta produselor nationale a fost realizata de Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova din banii oferiti de Uniunea Europeana.

Andrei POPA, DIRECTOR INTERIMAR AGEPI: “Aceasta harta va fi promovata de evenimentele AGEPI. In viitorul apropiat urmeaza sa lansam o campanie in care vom aduce la cunostinta despre avantajele ei. Nu va pot spune exact cat ne-a costat, datele au fost asumate de proiectul UE."

Pe site vizitatorii pot gasi informatii despre fiecare produs, dar si datele de contact ale producatorului. In curand, harta ar putea fi accesata si pe telefon, cu ajutorul unei aplicatii.