Pastele este cea mai veche si importanta sarbatoare a crestinatatii, care a adus omenirii speranta mantuirii si a vietii vesnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos, Invierea fiind.
Ce semnificatie are Invierea Domnului
La cateva zile dupa intrarea solemna in Ierusalim (de Florii), Mantuitorul a fost judecat si rastignit, a murit pe cruce si a fost pus in mormant. Dupa trei zile, a inviat din morti. Toata aceasta succesiune de evenimente au avut loc in numai o saptamana, cea a Patimilor, care precede Invierea.
Scopul acestei sarbatori crestine este amintirea vie a patimii, a mortii si a Invierii lui Iisus Hristos. Sfanta Scriptura a Noului Testament spune ca Iisus Hristos, inainte de a patimi, a prezis de mai multe ori ca va fi rastignit, dar a treia zi va invia. De teama aceasta, iudeii au pus soldati de paza la mormantul lui Iisus Hristos. Totusi, minunea s-a intamplat.
Dupa intrarea solemna in Ierusalim, Mantuitorul a fost judecat si rastignit, a murit pe cruce si a fost pus in mormant, iar dupa trei zile a inviat din morti. Duminica dis-de-dimineata, Iisus Hristos a inviat ca un biruitor, cu puterea dumnezeirii Sale, ca sa implineasca Scriptura si cele hotarate de iconomia divina pentru mantuirea neamului omenesc, explica parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.
La Cina cea de Taina, in noaptea cand a fost tradat de unul dintre apostoli, Iuda Iscarioteanul, inainte de a fi prins si arestat, Iisus a instituit sarbatoarea Pastelui nou testamental, dupa porunca ce I-a fost data de Dumnezeu.
Duminica - a treia zi dupa Scripturi - femeile purtatoare de mir au gasit mormantul Mantuitorului gol. Impotriva tuturor a celor care L-au acuzat si batjocorit, numindu-l in deradere Regele Iudeilor, rege incoronat cu spini, rege al carui tron era o Cruce, parasit de ai sai, pazit sub grea si rece lespede de piatra, Hristos a izbandit cea mai stralucita biruinta ce s-a vazut vreodata: biruinta asupra mortii si asupra rautatii omenesti. Aceasta biruinta nu putut fi tagaduita si nu i-a putut fi smulsa niciodata, a spus parintele Stoica.
Impreuna cu duminica, sarbatoarea saptamanala a crestinilor, Pastele a fost sarbatorit inca din epoca apostolica. In constiinta Bisericii, Invierea Domnului nu este doar cea mai veche sarbatoare crestina, ci si inceputul si culmea tuturor sarbatorilor si a praznicelor. Aceasta aleasa si sfanta zi, cea dintai a saptamanii, praznic al praznicelor, este si sarbatoare a sarbatorilor.