Iarna se pare ca ii va prinde nepregatiti pe majoritatea moldovenilor. Peste 50 la suta din familiile din Republica Moldova se incalzesc in sezonul rece cu lemne sau carbune, iar oamenii se plang ca pretul pentru acestea s-a dublat fata de anul trecut. Autoritatile au anuntat ca plafoneaza pretul lemnelor, insa doar pentru 3 metri steri, cantitate suficienta pentru circa o luna. In aceste conditii, oamenii sunt nevoiti sa gaseasca solutii. Unii taie copacii din gospodarii.
„Am adus de pe dealuri, de la vie, am adus copaci, am mai taiat.”
In fiecare an, matusa Maria, din satul Braila, cumpara lemne de foc din pensia sa de 2 mii de lei. In acest an nu a facut inca rezerve pentru iarna, pentru ca lemnele s-au scumpit. Asa ca s-a gandit la o solutie – a taiat cativa copaci din gradina.
Maria RAILEAN, LOCUITOAREA SATULUI BRAILA: „Pentru o saptamana, inca daca o sa ne ajunga. Fac aici focul, si la deal. E greu.”
Batrana spune ca a scris o cerere la primarie in care a solicitat sa-i ofere la un pret mai mic 10 metri steri de masa lemnoasa. Si ca sa se asigure ca nu va ingheta de frig in sezonul rece, a scos din casa cateva usi vechi din lemn, care vor ajunge la iarna pe foc.
Maria RAILEAN, LOCUITOAREA SATULUI BRAILA: „La noi era ca inainte, cu doua randuri de usi. Le-am taiat la foc. Doar acestea au ramas.”
Pe o alta strada din sat am intalnit-o pe matusa Nina. Locuieste impreuna cu sotul, copiii si nepotii, iar casa o incalzesc doar cu lemne sau carbune. Femeia ne-a spus ca a incercat sa cumpere lemne de la comercianti, insa pretul era de circa doua ori mai mare decat cel de anul trecut.
„Taiate si despicate costa 1700, da asa 1500. Anul trecut am luat cu 900, iar in acest an cu 600 de lei mai mult. Noi traim doua familii si am scris 15 metri cubi, dar nu stiu daca ne vor da.”
Si alti locuitori din sat spun ca pretul a crescut simtitor.
„Noi am luat in primavara o masina, costa 950 de lei cinci metri steri. Acum nu stiu. Aici au cumparat cineva si a spus. Spun ca 1500.”
„O sa dormim toti ca inainte, pe un cuptor toti, acum fiecare are camera lui. O sa inghete de frig oamenii, in casa.”
Iar ca sa nu indure frigul, oamenii spun ca vor taia copacii uscati de prin curte.
„Iata am taiat acest copac, dar la urma urmei pot sa mai tai unul.”
In tara noastra, din cele peste un milion 300 de mii de familii, cele mai multe, adica peste 680 de mii, se incalzesc cu lemne sau carbune, spune expertul economic Veaceslav Ionita. Putin peste 20 la suta din populatie, adica 285 de mii de familii isi incalzesc locuintele cu gaze naturale, iar circa 165 de mii au incalzire centralizata.
NUMARUL GOSPODARIILOR DUPA TIPUL DE INCALZIRE
LEMNE SAU CARBUNE 680 MII
GAZE NATURALE 285 MII
CENTRALIZATA 165 MII
Totodata, circa 90 la suta din gospodariile din sate se incalzesc doar cu lemne sau carbune.
Responsabilii de la Moldsilva nu au raspuns la apeluri pentru a ne spune cate cereri au fost inregistrate la primarii si ce cantitate de lemn a solicitat populatia.
Acum cateva zile, responsabilii de la Guvern au anuntat ca Agentia nu are suficiente lemne in stoc pentru a asigura toti consumatorii casnici. Acum intreprinderea poate acoperi circa 800 de mii de metri steri din volumul necesar de un milion.
Secretarul general al executivului a anuntat ca in acest an, familiile din grupurile social-vulnerabile vor putea cumpara pana la 3 metri steri de lemn, suficient pentru aproximativ o luna, spun oamenii, cu pana la 900 de lei.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.