Igor Bors, unul dintre fondatorii companiei petroliere Vento, a fost arestat pentru 30 de zile fiind acuzat de spalare de bani. Acesta, cu ajutorul altor complici ar fi deposedat de bunuri o alta retea de distributie a combustibilului pe timpul cat a fost director acolo. Avocatii vorbesc de un atac raider, asa ca vor contesta decizia instantei.

Publicat:05.03.2018, 15:31

“-Ati fot implicat in aceasta spalare de bani? - Nu. -Domnul Platon are vreo legatura cu aceasta schema? - Este o persoana pe care nu o cunosc.”

Acesta este Igor Bors, unul dintre fondatorii companiei petroliere “Vento” si care astazi a primit 30 de zile de arest, fiind acuzat de spalare de bani. Procurorii anticoruptie sustin ca in perioada in care detinea functia de director al retelei “Tirex Petrol” ar fi creat firme secundare prin intermediul carora legaliza baniii si bunurile furate de la intreprinderea unde activa.

Roman STATNII, PROCUROR ANTICORUPTIE: “Spalarea de bani, infractiunea asta pe langa aspectul pe care il considerati voi uzual inseamna si transmiterea unor bunuri de provinienta ilegala de la un de la o persoana la alta in scopul de a ascunde sau deghiza provenienta acestora.”

 Ion VIZDOAGA, AVOCAT: “Nu a fost identificat niciun mijloc financiar care a fost transferat ilegal dintr-un cont in altul. “

 Avocatii sustin ca procurorii nu au probe.

Ion VIZDOAGA, AVOCAT: “Un politist simplu a luat si a facut acest proces verbal de consemnare si in baza lui, procurorul a inceput cauza penala si il invinuiesc de spalare de bani in proportii deosebit de mare, dar suma nu este indicata.”

 Seful Procuraturii Anticoruptie ne-a confirmat ca dosarul a fost pornit inclusiv in baza unei autosesizari facute de un politist, insa la baza invinuirilor ar sta si alte masuri de investigatie. Igor Bors a fost director TIREX Petrol timp de 17 ani, iar in decembrie 2017 si-a dat demisia pentru a se ocupa de Vento, o alta companie din domeniul petrolier.

Ion VIZDOAGA, AVOCAT: “Suntem martori la un atac raider asupra acestei activitati. In societatea noastra businessul care este in dezvoltare, se preia de la unii proprietari si se transmite catre altii.”

 Acuzarea spune ca schema de spalare de bani functiona cu ajutorul a inca 6 complici, printe care si fratele lui Igor Bors. Acesta este plecat peste hotare, iar oamenii legii incearca sa dea de urma sa.

Alexei FRUNZE, AVOCAT: “Este plecat peste hotare, are activitati, este un om liber. - De mult e plecat? - Vreau sa va spun ca toate persoanele retinute nici macar nu au fost citate.”

 Toti cei 6 suspecti s-au ales astazi cu 30 de zile de arest. Se intampla dupa ce in acest weekend ofiterii CNA au facut perchezitii la birourile si domiciliile lor, de unde spun ca au ridicat sume importante de bani.

Alexei FRUNZE, AVOCAT: “Acesti nu sunt bani murdari, transferati off-shore, este o companie de o activitate de zile.”

Cei de la Procuratura ne-au spus ca ancheta este in derulare si nu pot da cifre sau nume. Potrivit lor, cauza penala a fost deschisa in ianuarie 2018. Compania Vento este al cincilea operator de pe piata produselor petroliere din Moldova, avand 63 de statii de alimentare.