Traditionala numaratoare inversa din seara de revelion, va avea loc anul acesta doar in casele oamenilor, nu si in centrul capitalei, asa cum se intampla pana acum. In aceasta noapte, la trecerea dintre ani ceasul de pe Arcul de Triumf nu va bate. Asta pentru ca principalul orologiu al tarii este defect, iar responsabilii de la Primarie sustin ca nu gasesc o piesa necesara pentru ca ceasul sa poata suna. Fostul ceasornicar al Arcului de Triumf spune ca problema a aparut dupa ce el s-a concediat, iar un alt mester care sa repare mecanismul nu s-a gasit. 

Publicat:31.12.2021, 20:06

Numaratoarea inversa nu va fi astazi in centrul capitalei, iar ceasul de pe Arcul de Triumf nu va bate la trecerea dintre ani. 

Principalul orologiu al tarii este defect, iar responsabilii de la Primarie sustin ca nu gasesc o piesa necesara pentru ca ceasul sa poata suna. Fostul ceasornicar al Arcului de Triumf spune ca problema a aparut dupa ce el s-a concediat si nu a fost gasit un alt mester care sa repare mecanismul.

Daniela ANDREEV, REPORTER PRO TV:„In fiecare an, aproape peste tot in lume trecerea dintre ani este anuntata de un ceas. Si in Moldova exista un astfel de orologiu, responsabil de aceasta traditie. Este vorba despre ceasul de pe Arcul de Triumf din Piata Marii Adunari Nationala, cel mai important ceas al tarii.”

Anul aceasta, insa, ceasul nu va suna la ora fixa, cand vom trece in noul an. Si asta pentru ca mecanismul e stricat, lucru care s-a intamplat dupa ce fostul ceasornicar s-a concediat.

Ion GRAUR, CEASORNICAR:„Timp de 8 ani nu am avut probleme, niciodata nu s-a oprit ceasul, intotdeauna au batut clopotele.”

Avand 40 de ani de experienta in spate, Ion Graur este cel care in 2013 a redat „ glasul ” ceasului din Piata Marii Adunari Nationale, care nu mai suna din 1992.

Ion GRAUR, CEASORNICAR:„La ora fixa, cat era ora, atata batea. Era 1, o data, 2 - doua ori, 6 – 6 ori si asa mai departe pana la 12. Dadea de stire chiar si pentru oamenii care nu vad, dar ei puteau afla cat e ora.”

Barbatul spune ca in luna aprilie curent a decis sa se concedieze, dupa ce responsabilii de la Regia Autosalubritate, in gestiunea carora se afla monumentul, i-ar fi micsorat salariul pana la doua mii de lei. 

„Si am vazut asa ca am fost pus cu de-a sila, ca asa iese, vrei nu vrei te duci singur. Am fost nevoit sa ma duc.” 

De atunci mecanismul responsabil de soneria ceasului nu functioneaza, spune Ion Graur. Problema ar fi ca nu se gaseste un mester pe potriva.

„Trebuie sa-l simti pe ceas, ii trebuie ceva sau nu-i trebuie. Eu sunt fanatic in ceasurile astea. Eu de mic copil cu ceasurile ma ocupam, pana in ziua de astazi eu am inceput sa repar ceasuri.”

Responsabilii de la Regia Autosalubritate au insa alta explicatie.

Tatiana CUCOVICI, SPECIALIST IN RELATII CU PUBLICUL, REGIA AUTOSALUBRITATE:„Este o problema tehnica cu piesa care raspunde de acel sunet emis. Luand in consideratie ca mecanismul este vechi, este cam greu sa gasim piesa potrivita, insa vom solutiona problema indata ce o vom gasi.”

Cat despre faptul ca ceasornicarul si-a dat demisia din cauza salariului mic...

Tatiana CUCOVICI, SPECIALIST IN RELATII CU PUBLICUL, REGIA AUTOSALUBRITATE:„Noi vom analiza situatia, vom vedea motivele care au stat la baza concedierii lui si vom reveni cu detalii.”

Ion Graur a invatat sa masoare timpul inca de cand era copil. Stia sa repare ceasuri de pe bancile scolii.

 „La scoala deja prietenii toti la mine strigau „mester de ceasuri, mester de ceasuri” cum ma vedeau ca vin la scoala „mesterul de ceasuri” a venit. Faceau glume, dar mergeam in serios cu profesia asta.”

A studiat meseria de ceasornicar ulterior, iar viata si-o petrece intr-un continuu ticait, fiind ca o melodie pentru el.

Acum lucreaza intr-un atelier de cativa metri patrati, dar spera sa se intoarca la Arcul de Triumf.
„Iubesc ca cineva sa... sa ma mandresc cu ceasul asta si cineva sa spuna da, iata ceasornicarul Moldovei.”

Ceasul de pe arcul de Triumf are 185 de ani.