În acest an în Moldova va fi o recoltă mai mică de miere. Cel puțin asta spun unii apicultori, care dau vina pe seceta din vara trecută, dar și pe vremea răcoroasă din această primăvară. Temperaturile scăzute și ploile au încetinit procesul albinelor de colectare a nectarului din flori. În acest context, un apicultor din capitală ne-a explicat cum un cumpărător se poate asigura că mierea pe care o cumpără este naturală, și nu una creată pe bază de siropuri.

Constantin COJOCARI, APICULTOR: „Trebuie să se ducă o bulă în sus. Ați văzut, se duce bula. Peste un timp se mai ridică o bulă mică. Iată atunci știți că este miere naturală.”

Aceasta este cea mai simplă, dar în același timp sigură metodă de a verifica dacă mierea procurată este una naturală. Acest experiment poate fi făcut chiar la taraba cu produsele de miere sau la raftul unui magazin, evitând astfel riscul de a ajunge cu miere artificială acasă.

Constantin COJOCARI, APICULTOR:  „Alt mod toarnă un pic de miere în farfurie, toarnă un pic de apă și o amestecă și trebuie să se facă ca la fagure, hexagonul.”

În același timp, apicultorul Constantin Cojocari, care are o experiență în domeniu de peste 30 de ani, spune că practic toate tipurile de miere naturală se cristalizează în timp. Acesta este un alt indicator că mierea a fost produsă de albine. Experții mai atenționează că mierea artificială este mai vâscoasă decât cea naturală și nu are miros. Aceste aspecte sunt importante de a le cunoaște înainte de a procura un borcan de miere, mai ales în condițiile în care recolta din acest an va fi mai mică, spune Constantin Cojocari, iar riscul de a cumpăra miere pe bază de siropuri e mai mare.

Constantin COJOCARI, APICULTOR: Anul acesta este un an foarte greu, din cauza anului trecut, a fost secetă au mai fost și frigurile, a mai înghețat, anul acesta e un an rece, albina a ieșit slab din iarnă. Anul acesta salcâm nu va fi, nu știm ce va fi și la tei, posibil că aceeași situație va fi și la tei.”

Consumul de miere naturală vine cu un șir de beneficii pentru sănătatea omului, spun specialiștii.

Ecaterina ROȘCO, ȘEFA SECȚIEI MONITORIZAREA ȘI CONTROLUL REGLEMENTĂRILOR ÎN DOMENIUL ZOOTEHNIEI, ANSA: Mierea naturală este o sursă bugată de energie, posedă proprietăți antimicrobiene, anti-inflamatoare, conține un șir larg de enzime, vitamine, aminoacizi, antioxidanți.”

Luminița SUVEICA, NUTRIȚIONIST: Conține foarte multe vitamine, cum ar fi vitamina C, vitaminele grupei B, conține minerale, cum ar fi calciu, magneziu, la fel și kaliu, antioxidanți. Mierea de albini este ultilizată și în diverse medicamente, diverse unguente, care îmbunătățesc imunitatea.”

Mierea artificială însă nu oferă niciun beneficiu organismului. Aceasta nu conține nici vitamine și nici minerale. În același timp, ridică nivelul de zahăr în sânge.

Luminița SUVEICA, NUTRIȚIONIST: Mierea artificială are un gust mult mai dulce ca mierea naturală. Cea artificială conține doar glucoza din diferite siropuri, cum ar fi din zahăr, din porumb. Se adaugă coloranți, conservanți, aditivi ca să se păstreze.”

Consumul îndelungat al mierii artificiale vine cu riscuri metabolice, acționează negativ asupra digestiei, asupra ficatului și poate duce și la obezitate. Specialiștii de la ANSA vin cu recomandări și îndeamnă oamenii să procure mierea doar din locuri specializate.

Ecaterina ROȘCO, ȘEFA SECȚIEI MONITORIZAREA ȘI CONTROLUL REGLEMENTĂRILOR ÎN DOMENIUL ZOOTEHNIEI, ANSA: Să procure mierea din magazine specializate cu produse apicole, supermarketuri, unități comerciale înregistrate oficial, și nu în ultimul rând de la apicultori care să dețină o înregistrare și pașaportul prisăcii.”

În același timp, nu este recomandat să cumpărați mierea de la vânzători ambulanți sau din puncte neautorizate.
Și, la final, verificați eticheta și termenul de valabilitate.