In ajun de anul nou pe stil vechi, in satele Moldovei au rasunat uraturi. De la mic la mare uratorii au umblat din casa in casa pentru a dori gazdelor un an mai norocos si belsug. Imbracati in straie populare si inarmati cu bici si buhai, uratorii s-au incalzit si cu un paharel de vin. Gazdele s-au pregatit ca la carte si i-au rasplatit cu bani, colaci si bomboane.

Publicat:14.01.2023, 19:04

La Cimislia, oamenii, si-au luat instrumentele muzicale si au pornit prin oras sa ureze localnicilor un an bun si sa-i inveseleasca.

Baietii din ceata de uratori spun ca merg in fiecare an pe la casele oamenilor si ca au un traseu de la Chisinau pana la Cricova si in suburbii.

„Din pacate nu o sa reusim sa trecem pe la toti, dar prin fiecare regiune avem cate 4-5 case, ca sa reusim sa transmitem acest obicei.”

Gospodarii s-au pregatit ca la carte: au copt colaci si au scos din beci cel mai bun vin.

Traditiile in ajun de Sfantul Vasile s-au respectat in toata tara. La Drochia, tinerii s-au dehizat in capre, si-au luat tobele si au pornit cu uratul.

Iar daca unele gazde au cinstit uratorii afara, altii i-au invitat la masa.

Iar la Ungheni ceata de uratori si-a pus cele mai haioase masti si a facut spectacol in curtile oamenilor. Si in satul Taraclia din raionul Causeni, toate ulitile rasunau a zurgalai.

„Suntem bucurosi pentru ca sunt parinti care educa asa copii care mai pot pastra traditiile noastre. Suntem bucurosi sa-i primim. Asta vesteste un an bogat.”

Cete de uratori s-au auzit si in afara tarii. Un spectacol adevarat au facut moldovenii in Marea Britanie.

Pe 14 ianuarie, crestinii ortodocsi sarbatoresc Sfantul Vasile, dar si anul nou pe stil vechi.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.