De la începutul anului, în țara noastră au fost confirmate trei cazuri de malarie de import. Cel mai recent a fost înregistrat luni la un cetățean al Republicii Moldova care revenise din Nigeria. Persoana infectată este internată acum la spitalul de boli contagioase “Toma Ciorbă”, starea acesteia fiind satisfăcătoare, spun responsabilii de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică.
Vera LUNGU, SPECIALIST ÎN SECȚIA SUPRAVEGHEREA BOLILOR EXTREM DE CONTAGIOASE, ANSP: „Cazul respectiv este cazul de malarie tropicală, importată din țările africane. Persoana a vizitat Nigeria, o deplasare de serviciu probabil a fost.”
La câteva zile de la întoarcerea acasă au apărut simptomele bolii, și mai exact febră, frisoane, dureri de cap și musculare, grețuri. Acum bărbatul este primește un tratament specific, potrivit ANSP.
Malaria este o boală care se transmite prin înțepătură de țânțar. Un vaccin împotriva acestei maladii infecțioase nu există deocamdată. Sunt însă două modalități de prevenire a acestei boli – administrarea unui preparat antimaleric înainte de a vizita țări unde vă puteți îmbolnăvi și protejarea de înțepăturile țânțarilor din aceste zone periculoase.
Vera LUNGU, SPECIALIST ÎN SECȚIA SUPRAVEGHEREA BOLILOR EXTREM DE CONTAGIOASE, ANSP: „Persoanele care preconizează călătorii în țări exotice unde se întâlnește malaria li se recomandă să folosească aceste preparate antimalarice. Pastila nu asigură că nu te imbolnăvești, chiar dacă te îmbolnăvești, ți se asigură o formă ușuoară. Noi avem remedii pentru tratament numai la spitalul “Toma Ciorbă”.
Însă, în farmaciile de la noi nu există aceste preparate.
Vera LUNGU, SPECIALIST ÎN SECȚIA SUPRAVEGHEREA BOLILOR EXTREM DE CONTAGIOASE, ANSP: „Este un preparat, doxaciclina, care putem să îl procurăm, dar este mai puțin eficient. Noi recomandăm până la plecare să ia doxaciclina, iar când ajunge în țara respectivă, se procură remediul care este în vânzare.”
Actualmente, malaria se înregistrează în 84 de țări și teritorii. Așadar, aproape jumătate din populaţia globului trăiește în zone endemice pentru malarie, și anume în Africa şi America de Sud, Orientul Mijlociu, subcontinentul Indian, Asia de Sud și Oceania.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.