In Autonomia Gagauza s-a incheiat azi inregistrarea candidatilor la alegerile pentru functia de bascan, care se vor desfasura pe 30 aprilie. Potrivit Consiliului Electoral Central de la Comrat, batalia se va da intre 8 pretendenti, doi dintre care sunt sustinuti de forte politice de la Chisinau, PSRM si Partidul Sor, iar unul de actualul guvernator, Irina Vlah.
Printre primii candidati inregistrati in cursa electorala pentru alegerile din Autonomia Gagauza este Nicolai Dudoglo, fost primar al orasului Comrat din 2004 pana in 2014.
„ Nicolai Harlampievici Dudoglo – un gospodar puternic, director flexibil, organizator talentat.”
Dudoglo, care a mai candidat de trei pentru aceasta functie, isi face campanie, avand o retorica pro-rusa si antiguvernare.
„Noi suntem un popor vorbitor de limba rusa, noi ne vom construi viitorul numai impreuna cu Rusia, cu prietenii nostri, si cu tarile din CSI. Corect?”
Si fostul bascan al regiunii, Mihail Formuzal, care acum 7 ani s-a retras din politica, la fel, s-a inregistrat in cursa.
„Locuri de munca – este ceea de ce au nevoie in primul rand satele. Noi o sa oferim locuri de munca. Al doilea punct este grija, grija de toti, de batrani, de copii, de mancarea copiilor in gradinite si altele. Si al treilea punct, va fi stabilitatea. Noi nu vrem conflicte armate, nu vrem razboi, suntem o tara neutra.”
Cunoscut in trecut pentru pozitia sa antiromaneasca, intre timp se pare ca Formuzal si-a schimbat retorica.
Mihail FORMUZAL, CANDIDAT LA FUNCTIA DE BASCAN AL UTA GAGAUZIA: „Cum o sa-si numeasca limba, eu o sa-l tratez cu respect si o sa-o numesc asa cum o numeste el, interlocutorul meu. O sa o numeasca romana, sa fie romana, o sa o numesti moldoveneasca, sa fie asa. E limba ta, tu decizi cum o numesti.”
In cursa pentru functia de bascan s-a lansat si Dmitrii Croitor, ambasadorul Republicii Moldova in Turcia.
„Eu sunt gata sa slujesc poporul gagauz si neaparat o sa va rasplatesc increderea.”
Croitor este sustinut in aceasta campanie de actualul bascan, Irina Vlah, care nu mai poate candida, avand deja doua mandate consecutive. El a mai fost guvernator al Autonomiei Gagauze in perioada 1999-2002, insa si-a depus mandatul inainte de termen. Grigorii Uzun este un alt doritor de a deveni bascan. El a fost deputat in cadrul Adunarii Populare, dar si in Parlament si ar avea afaceri in Rusia, potrivit Rise Moldova.
„Ma numesc Grigorii Uzun, m-am nascut si am crescut aici in (n.red. - Unitatea Teritoriala Administrativa) Gagauzia.”
Desi este membru al Consiliului Republican al Socialistilor, el se declara candidat independent. Are insa sustinerea fruntasilor PSRM.
Vlad BATRINCEA, SECRETARUL EXECUTIV AL PSRM: „Bascanul Gagauziei nu poate fi membru de partid, el nu poate si nu trebuie sa fie activist politic sau de partid, el conduce regiunea si toata Autonomia.”
Candidat independent se declara si actulul deputat din Adunarea Populara a autonomiei, Victor Petrov, cunoscut pentru legaturile sale stranse cu Rusia.
Victor PETROV, CANDIDAT LA FUNCTIA DE BASCAN AL UTA GAGAUZIA: „Ne dorim sa castigam, pentru ca altfel nu poate fi. Programul nostru este indreptata pentru Autonomie, pentru binele Autonomiei si pentru binele locuitorilor ei.”
Petrov, este sustinut in aceasta campanie electorala de deputatul socialist Vasile Bolea, desi PSRM il sprijina pe Uzun.
Vasile BOLEA, DEPUTAT PSRM: „Noi vom merge sa vorbim cu oamenii, numai asa eu cred ca locuitorii din Gagauzia care inca nu l-au vazut in realitate pe Victor Petrov, o sa-l vada.”
Acum mai bine de doi ani o analiza realizata de WatchDog.MD, arata implicarea lui Petrov alaturi interlopi precum Grigore Caramalac, in campania electorala pentru sustinerea lui Igor Dodon. Un alt candidat independent pentru functia de bascan este Serghei Cernev, fost deputat in Adunarea Populara. Astazi au fost inregistrati ultimii doi candidati in cursa electorala: Serghei Cimpoies, care este deputat in Adunarea Populara si care si-a mai incercat norocul la scrutinul din 2019 si Evghenia Gutul, candidata Partidului Sor, despre care se spune ca nu a participat pana acum in viata politica a regiunii autonome.