22 de scoli din capitala au plantat flori si copaci, au invatat sa recicleze gunoiul, au amenjat clase in aer liber si au confectionat casute pentru animale. Totul in cadrul unor proiecte ecologice finantate de agentii europene. Astfel, timp de cateva luni comunitatile scolare au lucrat la implementarea acestor proiecte, iar unele institutii le-au si demarat deja. 

Publicat:01.04.2022, 19:48

La Gimanziul “Decebal” din sectorul botanica al capitalei, dimineata a inceput cu un flash mob. Toti elevii au dansat in fata institutiei.

De la eveniment nu a lipsit nici orchestra scolii, care a interpretat mai multe piese.

Sarbatoarea are loc in contextul in care gimnaziul a demarat proiectul ecologic la care a aplicat anul trecut. Pe aleea Copilariie au fost sadite flori, au fost plantati brazi si copaci de tui.

Un alt obiectiv atins a fost amenajarea unui teritoriu din curtea scolii, pentru a face ore in aer liber. Astazi, acolo a fost improvizata o sceneta despre protejarea planetei.

Mihaela COGOTEAC, ELEV: “Sceneta noastra s-a inspirat din salvarea pamantului. Cand oamenii arunca gunoaiele, trebuie sa protejam si sa nu mai aruncam. Daca punem copaci in pamant o sa avem mai mult aer curat, nu murdar.”

Pe parcursul ultimelor luni copiii au confectionat si casute pentru pasari, pe care ulterior le-au agatat in copacii din curtea scolii.

Silvian, ELEV: “Am facut o casuta pentru pasarele ca sa aiba unde trai. Este o activitate interesanta si inveti cum sa ajuti animalele.”

Iar intrucat astazi este si Ziua Internationala a Pasarilor, Daniela a venit la ore cu doi papagali, Teia si Max, care fac un cuplu de o luna.

Daniela, ELEVA: “Fac curat in colivie, le dau apa, le dau mancare, le aranjez cusca.” 

Gimanziul “Decebal” a aplicat la concursul “Scoala Orasului Verde” anul trecut si a castigat. Astfel, institutia a putut fi ecologizata.

Angela VLADICESCU, DIRECTORUL GIMNAZIULUI DECEBAL: “Obiectivul acestui proiect a fost ca sa continuam inverzirea teritoriului institutiei si sa creem o sala de clasa in aer liber. Acest proiect ne-a permis sa incadram toti elevii din scoala, toti angajatii, parintii. Am cusut impreuna torbite ecologice, sa stiti ca una dintre ele este si a mea.”

La concursul de proiecte ecologice au participat 64 de scoli, dintre care doar 22 au invins, acestea avand cele mai ingenioase idei.

Corina ZAVTONI, MANAGER DE PROIECT: “Inverzirea, instalarea unui havuz de apa potabila in scoli sau in curtea scolii, activitati educationale la orele de ecucatie civica si alte ore biologie, geografie. Pe viitor tindem sa reusim sa finalizam si mai multe scoli din municipiul Chisinau.”

Cele 22 de institutii au beneficiat de un buget cuprins intre 15 mii si 30 de mii de lei pentru realizarea proiectelor ecologice. Finantarea a fost oferita de guvernele Germaniei si Elvetiei, fiind implementat de Agentia de Cooperare Internationala a Germaniei (GIZ). Concursul de granturi “Scoala Orasului Verde” a fost lansat de Directia educatie a primariei.