În cazul în care de la 1 ianuarie nu vom mai primi energie electrică de la Cuciurgan, malul drept al Nistrului poate fi asigurat din punct de vedere tehnic cu energie procurată din România sau din alte țări europene. Problema este că nu avem suficientă capacitate comercială, în condițiile în care piața europeană impune anumite limite, iar autoritățile noastre ar fi acum în discuții pentru a rezolva acest lucru. Nu este exclus și scenariul în care oamenii ar putea fi deconectați de la lumină în orele de vârf pentru a se asigura un echilibru în rețea. Totodată procurarea energiei electrice din afara țării, înseamnă un preț mai mare care într-un final s-ar putea reflecta în factura consumatorilor.
Sergiu APARATU, DIRECTOR MOLDELECTRICA: „Acum, noi suntem alimentați pe intern din generarea de la Centrala Electrică Moldovenească (n.red. - de la Cuciurgan), 2 blocuri, și respectiv, de la Centrala Electrică cu Termoficare din Chișinău, sursa 1, a Termoelectrica. Lucrează inclusiv și Centrala Electrică cu Termoficare de la Nord, CET Nord, și mai sunt generarări regenerabile care aduc un aport destul de bun. Plus, Centrala hidroelectrică de la Dubăsari. Periodic, conform graficului lucrează Centrala Hidroelectrică din nodul Costești-Stânca.”
Șeful de la Moldelectrica, întreprindere care gestionează rețelele de transport și de sistem electro-energetic al Republicii Moldova, susține că în prezent situația în acest domeniu este stabilă, iar marea incertitudine este legată de livrările de gaz în regiunea transnistreană de la 1 ianuarie. Dacă Rusia nu va mai livra gaz în regiunea transnistreană, atunci Centrala de la Cucirgan nu va mai livra energie electrică în dreapta Nistrului, ceea ce ar putea crea perturbări nu doar în sistemul energetic național, dar și în regiune. În aceste condiții Chișinăul va fi nevoit să cumpere energie electrică din afara țării.
Sergiu APARATU, DIRECTOR MOLDELECTRICA: „Deci, noi avem linii multe. Cu România direct este linia de 400 kV și avem încă 7 linii de interconexiune 330kV cu Ucraina. Deci, noi putem să cumpărăm energie inclusiv din Ungaria făcând alocări de capacitate pe hotarul Ungaria-România, România-Moldova sau Ungaria-Ucraina, Ucraina-Moldova și iarăși depinde ce valori sunt admise pentru schimburi comerciale."
Sergiu TOFILAT, EXPERT ÎN ENERGETICĂ: „Malul drept cu siguranță va trebui să ia curent din România, unde și așa este deficit. Ne uităm la cifre. Noi azi avem prețul de la Moldgres 66 de dolari megavatul, asta e vreo 60 de euro. În România prețul este mult mai mare. În octombrie era peste 90 de euro, în noiembrie a fost și 230, a coborât la 160 deși este clar că va fi mult mai scumpă și ei tot sunt nevoiți să importe din țările vecine.”
Sergiu Aparatu susține că deși Republica Moldova are capacitate fizică și tehnică de a importa tot necesarul de energie electrică, există niște limitări comerciale impuse de piața europeană. Pentru ca Republica Moldova să poatpă procura mai multă energie electrică s-au făcut mai multe demersuri către Asociația Operatorilor de Sistem din UE și există mai multe negocieri în acest sens.
Sergiu APARATU, DIRECTOR MOLDELECTRICA: „În scenariul când nu o să fie finalizate negocierile, nu o să avem un consens, a doua opțiune este apelarea la ajutor de avarie. Dar evident că prețul acestei energii este mult mai mare. Nu este un scenariu benefic, dar este o opțiune pentru a nu ajunge la deconectările în evantai.”
Cele mai pesimist scenariu sunt deconectările de energie în evantai, pe care autoritățile îl iau în calcul. Asta, însemnând că în orele de vârf, când nu este suficientă energie sau nu avem posibilitatea să importăm mai mult va fi deconectată lumina.
Sergiu APARATU, DIRECTOR MOLDELECTRICA: „Prin rotație, se deconectează mai întâi un sector, după 2 ore se deconectează alt sector și se repune în funcțiune sectorul care a fost inițial deconectat și sunt câteva trepte de deconectare în cerc, să spunem așa, se numesc în evantai. Deci, pe rând se deconectează oanumită perioadă de timp, un anumit număr de consumatori. Pentru populație o să fie reseimțit 2 ore sau maxim 4 ore pe zi, în funcție de cât de mare este acel grup de consumatori deconectați și cât de mare este deficitul.”
Deconectările în evantai sunt necesare pentru a asigura balanța și stabilitatea în sistem.
Sergiu APARATU, DIRECTOR MOLDELECTRICA: „Consumul maxim el acum în perioada aceasta atinge circa 1000 - 1100 MW în orele de vârf și respectiv, pe timp de noapte minimul se coboară la 450-500 MW. Deci, orele de vârf sunt două maxim în Republica Moldova, în jurul orelor 10:00 până pe la orele 12:00 și al doilea maxim se îbcepe pe la orele 17:00 seara și se termină la orele 22:00-23:00.”
Anume între aceste ore este necesar ca cetățenii să încerce să reducă consumul de energie electrică. Sergiu Aparatu a atras atenția și la deficitul de energie în întreaga regiune, lucru despre care a vorbit și expertul în energetică, Sergiu Tofilat.
Sergiu TOFILAT, EXPERT ÎN ENERGETICĂ: „Deficitul de energie în țările din Balcani și începând cu Grecia și terminând cu Ungaria și Austria se datorează la faptul că țările din Balcani nu sunt conectate suficient cu Europa continentală. Deci, capacitatea de transfer a energiei din Europa continentală spre țările Balcani e limitată. S-a creat un deficit, prețurile s-au dus în sus. Acum peste toată povestea asta, închipuițivă că mai vine și Republica Moldova, „mai dați-ne și nouă.” Prețurile se vor duce încă mai sus. În cazul dat, trebuie examinat alt scenariu. Ca să procurăm gaz și să-l dăm la Centrala de la Cuciurgan ca să producă energie electrică.”
Șeful de la Energocom ne-a spus că în prezent există deja discuții cu partenerii din România, dar și din alte țări, privind livrările de energie către Republica Moldova, în cazul în care Rusia lasă regiunea transnistreană fără gaz în plină iarnă.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.