Instituțiile medicale, școlile și grădinițele vor fi asigurate, în primul rând, cu energie din diferite surse, în cazul unei eventuale crize în domeniul electroenergetic. Dacă Tiraspolul va sista livrările de curent electric către malul drept, atunci Chișinăul va cumpăra cantitatea necesară de pe piața externă. Acestea sunt doar câteva dintre măsurile prevăzute într-un plan de acțiuni, aprobat azi de Guvern, care cuprinde 29 de posibile scenarii de criză.
Constantin BOROSAN, SECRETAR DE STAT LA MINISTERUL ENERGIEI: „Scenariile de criză sunt grupate în funcție de cauza care generează criza, de exemplu, lipsa de combustibil, nefuncționarea pieței energiei electrice, atacuri asupra infrastructurii energetice sau vreme extremă, defecțiuni tehnice, dezastre naturale sau factorul uman, fiind specificate responsabilitățile și proceduri clar definite pentru toate părțile implicate.”
Planul prevede mai multe măsuri, inclusiv dacă Centrala de la Cuciurgan nu ne va mai livra energie electrică după 1 ianuarie.
Oleg SEREBRIAN, VICEPREMIER PENTRU REINTEGRARE: „Noi acum descriem niște scenarii posibile, care încă nu s-au produs în stânga Nistrului, și nu aș vrea ca prin aceste discuții să ajungem la cele mai alarmiste scenarii, la o stare de colaps definitiv.-scos Nu va fi o stare de colaps definitiv pentru că există și rezerve de cărbune la Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, care va permite funcționarea acesteia timp de cam o lună de zile. Există rezerve de gaz între 10-15 zile, deci, oricum din iarnă se iese și nu va cadea cerul într-o zi.”
Alte scenarii prevăd acțiuni ce vor fi întreprinse, în cazul unei eventuale crize, astfel încât să fie asigurate toate necesitățile sociale în primul rând.
Oleg SEREBRIAN, VICEPREMIER PENTRU REINTEGRARE: „Cum ajutăm copiii, inclusiv cei din școlile românești, dar nu doar, cum ajutăm bolnavii, mai ales cei care sunt în terapie intensivă, eventual îi luăm în custodia noastră, îi transportăm pe malul drept. Deci, păturile social-vulnerabile, cum alimentăm regiunea, inclusiv eventual combustibil pentru generatoare și așa mai departe.”
Secretarul de stat de la Ministerul energiei spune că deja se lucrează inclusiv pentru a se gasi tot necesarul de energie elctrică, dacă se exclude ceea ce ne livrează în prezent Centrala de la Cuciurgan.
Constantin BOROSAN, SECRETAR DE STAT LA MINISTERUL ENERGIEI: „Capacitatea în vârf care este până la 600 de MW trebuie să fie identificată în altă parte. Unde o identificăm? Import din zona de ofertare ENTSO-e, așa cum am mai făcut anterior, în 2022, noiembrie, noi am acoperit întregul necesar de consum din România. Atunci ne-a ajutat România foarte mult prin livrarea energiei.”
Potrivit Energocom, companie împuternicită să cumpere energie electrică, în această lună Centrala Electrică de la Cuciurgan asigură 37% din necesarul de energie din Republica Moldova, 25% produc Centralele Electrice cu Termoficare de la Chișinău și Bălți, 1,4 la sută este energie regenerabilă, iar peste 36 la sută este energie pe care țara noastră o cumpără din România.
CARTON: SURSELE DE ENERGIE ELECTRICĂ PENTRU ACOPERIREA NECESARULUI ÎN REPUBLICA MOLDOVA
Cantitatea necesară de energie electrică pentru întreg teritoriul țării diferă de la o lună la alta, la fel ca și cantitatea pe care o pot produce sursele noastre interne, astfel ceea ce nu se produce în țară, cumpărăm din afară.