In lipsa unor mecanisme de distributie a pastilelor de iodura de potasiu din partea statului, moldovenii au inceput sa caute preparatul in farmacii. Medicii atrag atentia ca folosirea incorecta a preparatului reprezinta un pericol pentru sanatate si poate provoca disfunctii ale glandei tiroide. In cazul unui accident nuclear insa, beneficiile administrarii iodurii de potasiu depasesc riscurile. 

Publicat:28.09.2022, 21:04

In aceasta retea de farmacii, ne-au fost prezentate trei tipuri de preparate in care se contine iodura de potasiu, ce-i drept intr-o doza mai mica decat necesarul administrarii in cazul unui accident nuclear. Pastilele pot fi cumparate fara prescriptie medicala.

Victoria BEIU, ANGAJAT AL FARMACIEI: "Foarte multi intreaba de acest preparat , dar nu cumpara toti.

- Avem trei denumiri comerciale, iodomarin, iodul simplu.

- Pastilele de iod le recomanda endocrinologul, in functie de parametrii glandei tiroide."

Potrivit endocrinologului Stela Vudu, in cazul unui accident nuclear, beneficiile administrarii iodurii de potasiu depasesc riscurile. Pastila trebuie consumata in primele 6 ore de la raspandirea radiatiei.

Stela VUDU, ENDOCRINOLOG: "Dar ramane eficienta si in primele 24 de ore de la explozie. In afara de iodul radioactiv se elibereaza si alte substante radioactive, de asta pe langa administrarea iodurii este foarte important sa urmam recomandarile autoritatilor de a ne adaposti intr-un loc inchis."

Potrivit specialistului, iodura de potasiu este recomandata persoanelor cu varsta de pana la 40 de ani. Adultii administreaza doza unica de 130 de miligrame. Adolescentii, cu varsta cuprinsa intre 12 si 18 ani vor administra pastila in functie de greutate. Cei care au peste 70 de kg, vor avea nevoie de doza unui adult, iar restul, inclusiv copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 12 ani vor consuma jumatate de pastila. Picii care au de la o luna si pana la trei ani vor lua a patra parte, iar nou-nascutii care nu au o luna implinita – a opta parte din tableta.

DOZA DE ADMINISTRARE A IODURII DE POTASIU

Adultii – O pastila (130 mg)

Copiii – Jumatate din pastila (65 mg)

Bebelusii – a 4-a parte din pastila

Nou-nascutii – a 8-a parte din pastila

In lipsa radiatiilor, administrarea acestui preparat poate dauna sanatatii, afectand glanda tiroida.

Stela VUDU, ENDOCRINOLOG: "Doza de caliu iod este de 130 miligrame pe cand necesarul zilnic de iod al organismului este de circa 150 micrograme."

La inceputul lunii august, Romania a donat tarii noastre peste un milion de pastile de iodura de potasiu, care, potrivit specialistilor, trebuie administrate in primele sase ore in cazul unui accident nuclear. Din categoria de persoane eligibile sunt cetatenii de pana la 40 de ani, care in tara noastra sunt putin peste 1 milion 300 de mii, potrivit biroului national de statistica. Stocul donat de Romania este suficient pentru a asigura aceste categorii, sustin autoritatile. Potrivit autoritatilor din sanatate, pastilele de iodura de potasiu vor ajunge in centrele de sanatatea doar dupa o decizie a Comisiei Etraordinare pentru Situatii de Urgenta. Nu este clar insa cum va fi distribuit preparatul in randul cetatenilor.