Cu peretii inegriti de mucegai, tencuiala care sta sa cada si cratite puse prin casa unde sa se stranga apa care curge din tavan. In astfel de conditii traiesc de aproape jumatate de an, locatarii unui bloc din Edinet care a ramas fara acoperis in timpul unei furtuni din vara. Autoritatile locale spun ca au distribuit ajutorul oferit de Guvern tuturor celor care au solicitat si ca pot repara acoperisul, deoarece este vorba de un bloc de locuit privat.
Asta este imaginea pe care am vazut-o astazi cand am intrat in apartamentul Mariei Ceropita. Femeia care locuieste de una singura, spune ca tencuiala de pe pod ii cade in cap, iar la fiecare ploaie trebuie sa adune apa in tot ce mai are prin casa.
Maria CEROPITA, LOCATAR: „Iata asa, lighean, cratite, bidoane, toate puse asa, curge acolo, dupa care eu iau cu cana si torn in caldare. Inainte daca o curs, noi am facut totul, eu am facut, am platit 12 mii, din Balti au venit baietii si mi-au pus. Acum iar e de la inceput.”
Locatarii se plang ca la fiecare ploaie apa curge siroaie si nu au bani ca sa repare singuri acoperisul.
Raisa DOVBENCO, lOCATAR: „Problema este foarte mare, totul este din cauza ca in aceasta scara sunt pensionari, iar bani nu sunt, nu au pentru acoperis. La noi, de la etajul cinci curge atat de mult, ca la etajul patru, unde sta cutia de electricitate, curge si pe ea si poate face scurt circuit. In hol, la primul etaj se strange multa apa, calcam ca intr-un lac.”
Desi s-au adresat de mai multe ori atat autoritatilor locale, cat si celor centrale, locatarii spun ca nu au primit deocamdata niciun ajutor.
Grigore MUSTATA, LOCATAR: „Am fost la consiliul municipal, nu ne-a alocat nimic. Cine are bani, au salarii, au firme, au strans bani si au facut numai partea lor. La noi sunt mai multi pensionari si invalizi, care nu au asa bani si nu pot sa faca singuri acoperisul.”
Disperati oamenii spunca s-au plans la Presedentie si la Guvern.
Grigore MUSTATA, LOCATAR: „Pana astazi au transmis numai scrisori la primarie si la consiliul raional ca sa le dea raspuns ce au facut cu materialele care le-au primit ajutor, insa au trecut 3 luni si nu s-a intreprins nimic.”
In replica, autoritatile locale sustin ca au oferit ajutor tuturor celor care l-au solicitat, asa cum fusese stabilit de autoritatile centrale.
Constantin COJOCARU, PRIMARUL MUNICIPIULUI EDINET: „Nimanui nu i s-a promis ca se va schimba acoperisul. Noi am venit cu cota parte de contributie la toate cladirile. Cu 50% trebuiau sa vina locatarii, iar cu 50% trebuia sa venim noi. Toti cei care s-au adresat am dat jumatate din foi de ardezie, am dat atat cat a fost necesara scandura. Noi nici nu putem investi in privat, deci cladirile sunt private, a asociatiilor de locatari.”
Vantul puternic din luna iulie a anului trecut a afectat peste 100 de localitati din 10 raioane din nordul si centrul tarii. Atunci Guvernul a alocat din rezerva de stat peste 16 milioane de lei sub forma de materiale de constructii, foi de ardezie si cherestea pentru acoperis.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.