In luna septembrie, la serviciul 112 au fost inregistrate cele mai multe apeluri de la persoane cu suspectie la coronavirus, de la inceputul pandemiei. Peste 11 mii de oameni au sunat si au anuntat ca au febra, tuse si dureri musculare. Totusi, operatorii spun ca ramane mare si numarul apelurilor false.
“112 ce urgenta aveti?”
“Ce va doare pe dumneavoastra? Ce simptome aveti?”
Iar in ultima perioada, in cele mai multe cazuri, simptomele sunt specifice infectiei cu Covid-19, spun operatorii.
Anatolii GIRNET, OPERATOR 112: “Febra, durerile in gat, rinoree, durere pe tot corpul, slabiciuni, dificultati de respiratie.”
Sunt apeluri si de la bolnavii de coronavirus care se trateaza acasa, dar a caror stare de sanatate se inrautateste.
Aliona MOROGAI, OPERATOR 112: “Neaparat intrebam care sunt simptomele si daca tratamentul la domiciliu nu este foarte efectiv. Neaparat informam ambulanta ca este un pacient cu Covid-19 confirmat.”
Cele mai multe solicitari la serviciul de urgenta sunt facute in prima parte a zilei, de la ora 9 pana la 12, dar si dupa ora 16. Angajatii 112 spun ca uneori oamenii sunt deranjati de faptul ca sunt intrebati daca prezinta simptomele infectiei sau daca au avut contact cu o persoana bolnava.
“Voma, diaree este? Diaree. Febra? In contact cu persoane de Covid ati fost?"
Sunt si cazuri cand oamenii telefoneaza din disperare, ca sa ceara sfaturi cum sa procedeze intr-o anumita situatie.
Victoria MITROFAN, OPERATOR 112: “Mama a sunat pentru baiat, dar baiatul destul de mare, sa zic asa, avea 18-19 ani, deja era tratat de Covid si la cateva zile au revenit toate simptomele si mama era agitata. M-a marcat, vedeam ca-i tremura vocea si isi facea mari griji.”
In luna septembrie au fost inregistrate peste 200 mii de apeluri, iar mai mult de jumatate dintre acestea au fost urgente reale, ceea ce reprezinta un record de cand a fost lansat serviciul 112.
Ana CARPOVICI, PURTATOR DE CUVANT AL SERVICIULUI 112: “Bineinteles ca ne bucuram foarte mult pentru ca cetatenii apeleaza mult mai responsabil.”
Totusi, statisticile sunt schimbatoare, iar numarul apelurilor nejustificate uneori depasec urgentele.
“Cand viata omului este in pericol, o milisecunda este importanta.”
Victoria MITROFAN, OPERATOR 112: “Am avut asa un caz tragico-comic, ca persoana nu mai are bani si ma intreaba unde si-ar putea vinde un rinichi si i-am spus ca-i ilegal.”
Luna trecuta, serviciul 112 a inregistrat peste 11 mii de apeluri de la persoane cu suspectie la Covid-19, cifra fiind cea mai mare de la inceputul pandemiei.