În nordul țării procesul de recoltare a cerealelor este în plină desfășurare. Fermierii și-au scos deja combinele în câmp și au început să strângă orzul, iar în câteva zile vor trece și la recoltarea grâului. Agricultorii spun că deși am avut un an secetos, se așteaptă ca roada să fie bogată.

Primele combine puse în funcțiune în acest an sunt cele din nordul țării. Fermierii de acolo susțin că deși a fost un an secetos, cred că vor avea o roadă bogată, de circa 3,5 tone la hectar.

”Până când, totul merge bine, lucrul merge strună. 

– Grâul este frumos, este bun în acest an? 

-Mediu, nu este chiar cum ne-am dorit, dar este bine. Primăvară am dat îngrășăminte, dar ulterior nu au fost precipitații.”

Nicolae SPIJAUCA, AGRICULTOR: ”La noi problema din ultimii ani este seceta, aceasta afectează recolta noastră, în rest soiurile sunt bune, le-am adus de la Comrat. Pământurilor noastre le trebuie ploaie ca să fie recoltă, salariile noastre depind de recoltă.”

Bucuria recoltei este umbrită însă de nemulțumirea fermierilor cu privire la prețul mic de vânzare al orzului.

Nicolae SPIJAUCA, AGRICULTOR: ”Pe noi ne afectează prețurile, 2 lei și 60-70 de bani ne propun acum la moment. Dacă calculăm toate costurile, cultivarea, aratul, semănatul, sămânța, stropitul și deja recoltarea, este foarte puțin.”

Potrivit agricultorului, sprijinul autorităților este necesar pentru dezvoltarea producției autohtone.

Nicolae SPIJAUCA, AGRICULTOR: ”În acest an ne-au dat ajutor motorină, pentru gospodăria noastră de 652 de hectare ne-au dat 3,9 tone de motorină, mulțumim și pentru asta, dar înainte dădeau mai mult, pentru semințe, bani ne ofereau, dar ultimii ani nu prea.”

În prezent, prețul unui kilogram de orz variază între 2 lei 60 de bani și 2 lei 70 de bani.