In plina iarna, la Bardar e o adevarata primavara. Acolo, in sera unui florar, au inflorit primele lalele din acest an. Florile sunt crescute printr-o tehnologie experimentala, ce presupune dezvoltarea bulbului in apa. De toate culorile, florile sunt pregatite sa bucure primii cumparatori.
Natalia GINGA, REPORTER PRO TV: „Desi e inceput de ianuarie, aici la Bardar e ca in plina primavara. Intr-o sera performanta, ferite de frig si zapada, primele lalele au dat in floare.”
Gheorghe TONU, CRESCATOR DE FLORI, BARDAR: „Laleaua este floarea pe care o poti programa cu exactitate cand sa infloreasca, cu eroare de o zi doua. Adica daca stii pentru cand iti trebuie, le sadesti programat.”
Astfel, pentru a avea lalele in ianuarie, Gheorghe Tonu le-a sadit in noiembrie. Iar de atunci, zi de zi, isi petrece timpul cu ele.
Gheorghe TONU, CRESCATOR DE FLORI, BARDAR: „Cred ca-s vreo 18 soiuri, din diferite grupuri. Noi trebuie sa le facem o microclima optima, respectand temperatura si umiditatea, ca floarea sa creasca sanatoasa. Temperatura trebuie sa fie in medie de 13-16 grade, iar umiditatea de 75%.”
Gheorghe Tonu spune reteta succesului in cresterea lalelor, este materialul saditor de calitate. Astfel, acesta importa bulbii din Olanda. Tot de la olandezi a luat si tehnologia de crestere pe apa, care este mai avantajoasa decat cea pe sol, sustine barbatul.
Gheorghe TONU, CRESCATOR DE FLORI, BARDAR: „In primul rand, florile cresc cu o saptamana mai devreme ca in sol, se cultiva mult mai rapid si tulpinile sunt curate.”
Gheorghe Tonu din Bardar creste flori de aproape 40 de ani. El povesteste ca a inceput sa se ocupe cu asta din placere, iar cu anii activitatea sa s-a transformat intr-o afacere de familie. In mod normal, pimele lalele incep a inflori la sfarsitul lui aprilie.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.