În prima sa vizită la Chișinău, vicepreședinta Comisiei Europene, Kaja Kallas s-a întâlnit azi cu ministrul de Externe, dar și cu cel al Apărării, Anatolie Nosatîi. Șefa diplomației europene a participat la prezentarea unor echipamente tactice oferite țării noastre. Printre acestea se numără drone performante, un centru mobil de comandă și alte echipamente.

În curtea Ministerului de interne au fost prezentate echipamentele în valoare de 1,5 milioane euro oferite începând din anul 2022 de Uniunea Europeană. Echipamentele includ veste antiglonț, vehicule speciale pentru intervenții rapide, dispozitive cu vedere nocturnă și un Centru mobil de comandă. 

Mihail JOSAN, ȘEF STAT MAJOR, BATALION GENIU: „Echipamentul se folosește zilnic la misiunile de deminare, începând cu lopata, robotul, costumul de protecție, dronele. În trecut aveam echipamente, dar erau foarte vechi. Fiecare lot care a venit, au fost managerii la companiile producătoare și a fost instruit efectivul armatei naționale care le va folosi.”

Printre echipamentele tactice primite de armata națională din partea UE se numără și câteva drone performante. 

Mihail JOSAN, ȘEF STAT MAJOR, BATALION GENIU: „Le folosim la fiecare ieșire de deminare. Le folosim atunci când avem nevoie să explodăm, le ridicăm în aer, ne uităm împrejur, are un vizor de 3 km.”

Valoarea totală a asistenței oferite de Uniunea Europeană pentru Inspectoratul General al Poliției, prin Instrumentul pentru Politica Externă se ridică la 2,5 milioane euro. 

Daniella MISAIL-NICHITIN, MINISTRUL DE INTERNE: „Suportul Uniunii Europene vine să ne asigure nu doar o mai bună mobilitate a intervențiilor, dar și o protecție mai bună a angajaților. Este vorba despre acele echipamente necesare pentru intervenția brigăzii Fulger astfel încât reacția lor să fie una mult mai promtă și imediată.” 

Până la sfârșitul anului este planificată livrarea a încă trei loturi de echipamente, printre care și două blindate. 

Kaja KALLAS, VICEPREȘEDINTELE COMISIEI EUROPENE: „Uniunea Europeană este un mare susținător al forțelor de apărare a Republicii Moldova. Ajutorul pentru Moldova este foarte important. Vedem aici două mari proiecte, unul este suportul pentru forțele de apărare și altul este pentru poliție. Uniunea Europeană continuă să susțină Moldova.” 

Kaja Kallas se află pentru prima dată în Republcia Moldova în calitate de șefă a diplomației europene, funcție pe care o deține din decembrie 2024.