Riscul aparitiei cazurilor de variola maimutei in tara noastra este iminent, afirma specialistii in sanatate publica. Acestia cred ca primele infectari ar putea aparea cand moldovenii vor reveni din vacanta din tarile europene, unde pana in prezent, au fost inregistrate peste 15 mii de cazuri sau din Africa. Expertii le recomanda moldovenilor sa fie vigilenti si sa mearga la medic la primele simptome de aparitie ale variolei maimutei.

In tara noasta nu au fost raportate cazuri suspecte sau confirmate de variola maimutei pana acum, insa exista riscul ca acestea sa apara in curand, atentioneaza specialistii in sanatate publica.

Ala TOCARCIUC, EXPERT INTERNATIONAL IN SANATATE PUBLICA: “Avem persoane care circula inclusiv in Europa si in Africa. Avem acest segment de oameni nevaccianti care sunt expusi. Din aceste considerente, toate criteriile se intruchipeaza pentru a inregistra si in Moldova aceste cazuri.”

Asadar, persoanele care calatoresc in zonele afectate si nu au fost vaccinate impotriva variolei, adica moldovenii care s-au nascut dupa anul 1980, fac parte din grupul de risc de a se infecta cu aceasta boala. Totdata, si angajatii medicali sunt expusi, fiind primii care intra in contact cu pacientii suspecti. 

Ala TOCARCIUC, EXPERT INTERNATIONAL IN SANATATE PUBLICA: “Cred ca pentru personalul medical, care este sub varsta de sub 42 de ani, vaccinarea ar fi una din masurile indicate si foarte importante.” 

In tara noastra nu exista insa un vaccin impotriva variolei, pentru ca boala a fost eradicata inca in secolul trecut. Moldovenii nu se pot imuniza la noi nici impotriva variolei maimutei, un vaccin fiind aprobat abia saptamana trecuta de Comisia Europeana. 

Laura TURCANU, MEDIC EPIDEMIOLOG, ANSP: “In caz ca in tara va fi macar suspectie cu aceasta infectie, noi vom initia si licitatie pentru procurarea vaccinului.”

Cat despre masurile luate de autoritati pentru a evita infectarea in masa in randul moldovenilor, epidemiologii spun ca trebuie...

Laura TURCANU, MEDIC EPIDEMIOLOG, ANSP: “De a monitoriza situatia epidemiologica atat la nivel national, cat si la nivel global, pentru a depista cazurile de infectare, de a informa populatia privind cresterea gradului de constientizare si a factorilor de risc. Sporirea vigilentei lucratorilor medicali pentru depistarea precoce a cazurilor de infectie.”

Nu doar medicii trebuie sa fie mai vigilenti. Expertii in epidemiologie recomanda populatiei sa evite contactul cu persoanele care prezinta simptome de infectare cu variola maimutei. Si anume, febra ridicata, dureri musculare si eruptii cutanate pe piele. 

Ala TOCARCIUC, EXPERT INTERNATIONAL IN SANATATE PUBLICA: “Infectarea are loc de cele mai multe ori prin contact direct, prin lichide biologice. Se transmite de asemenea prin lenjerii de pat, prin folosirea accesoriilor a persoanelor infectate.”

Pana acum, au fost raportate peste 16 mii de cazuri de variola maimutei in 75 de tari, 80 la suta fiind inregistrate in Europa, unde boala nu era endemica. Din aceste cazuri, peste 20 sunt la hotar cu tara noastra, in Romania. Spania insa este una dintre cele mai afectate tari, avand circa 5 mii de persoane infectate. Ieri, guvernatoarea statului New York a declarat stare de urgenta, 25 la suta din cazurile din SUA fiind inregistrate in acest stat.
Acum doua saptamani, Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca variola maimutei este o urgenta sanitara globala si a anuntat cel mai inalt nivel de alerta. 
Pana acum, cinci persoane, originare din Africa, si-au pierdut viata din cauza acestui virus.