In timp ce autoritatile ofera refugiatilor ucraineni transport gratuit spre Chisinau, taximetristii unei companii, care apartine fiului fostului sef de la Vama, dar si cateva companii private de transport, propun refugiatilor calatorii contra cost, la preturi mult mai mari decat cele de pe piata. Potrivit Ziarului de Garda, taximetristii le ofera voluntarilor cate 30 de euro pentru a identifica potentialii clienti. ANTA sustine ca nu poate interzice operatorilor sa presteze servicii contra cost.

Refugiatii care ajung la Palanca pot pleca spre Europa sau spre Chisinau si Causeni cu transportul oferit gratuit, care functioneaza pana la ora 19. Cei care ajung in autogara dupa aceasta ora sunt cazati in oraselul de corturi. Iar cei care nu doresc sa-si petreaca noaptea acolo, apeleaza la serviciile taximetristilor, aflati in autogara. Tot contra cost, direct din autogara, companii private de transport opereaza curse spre Germania, Polonia, Cehia sau Romania. Ziarul de Garda a identificat astfel de curse in autogara de la Palanca. 

"-E gratis sau cu bani?
 

-Cu bani. Mi se pare ca e 180.

-180 pana in Germania.

-Da."

Potrivit ZDG, pentru a ajunge in capitala, preturile sunt dictate de o companie de taxi, care are zeci de masini parcate in autogara plina de „organizatori de transport”, care se plimba printre refugiati, in incercarea de a gasi clienti. Reporterul Ziarul de Garda a intrat in rolul de refugiata pentru a afla preturile.

"-Pana la 100. Hai sa luam alta valuta. Dolari e 100, lei e 1800. Pentru hrivna nu stiu ce curs avem acum. Daca vreti, putem merge chiar acum. 100 de dolari si mergem. Vreti? Grisa, Sasa, Vaniusa, nu e vreo diferenta. Dar mai bine cu mine.
-Mai bine cu dumneavoastra, da? Dar care este masina dumneavoastra?
-Alba. Sunt masinile care deservesc Aeroportul. Acum Aeroportul e inchis si am venit aici."

O cursa cu taxiul de la Chisinau catre vama Palanca, prin intermediul unei aplicatii de taxi, costa 40 de euro - de doua ori mai putin decat cer taximetristi din apropierea Vamii de la Palanca. De la vama, pana la autogara, intre care este o distanta de 4 km si pentru care este organizat transport gratuit, taximetristii cer 20 de euro per persoana. 

Oleg RUSU, SEFUL SERVICIULUI DE PROTECTIE SI PREVENIRE AL INSP:"De multe ori platesc si pentru copii si la mijloc de drum se opreste soferul si spune ca aici trebuie sa mai urce cineva si deja locul este achitat, dar chiar si asa, copiii merg in brate."

Ziarul de Garda scrie ca masinile de taxi care au impanzit autogara apartin unei firme, care din 2020 il are in calitate de fondator si administrator pe fiul fostului director al Serviciului Vamal, Sergiu Burduja. In baza unui contract exclusiv de colaborare cu Aeroportul International Chisinau, firma este de ani de zile privilegiata si preia pasageri sositi in aerogara. Nu am reusit sa vorbim cu proprietarul companiei pentru o reactie. Totodata, taximetristii le promit voluntarilor cate 30 de euro pentru a identifica clienti.

Cu o banderola a unui voluntar legata pe mana, reporterul de la Ziarul de Garda a reusit sa gaseasca un astfel de sofer.

"Cauti sa ma incarci pe mine cu 120 de euro masina, 15 sunt ai tai. Dar daca faci mai mult, sa zicem 150 euro masina, raman 30 si ii impartim."

Si companiile private de transport care organizeaza curse spre Cehia, Polonia, Germania sau Romania, afiseaza preturi mai mari decat cele oficiale. 

Operatorii spun ca preturile sunt mari din cauza tarifelor la combustibil, iar reprezentantii ANTA sustin ca nu au niciun temei legal de a-i impiedica sa ofere servicii contra cost.