Pasajul subteran de pe bulevardul Dacia prospat renovat nu este accesibil pentru oamenii cu mobilitate redusa si e periculos pentru cei care au copii in carucior. Desi Ion Ceban s-a laudat cu reparatia acestuia, Centrul pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati sustine ca rampa a fost facuta doar pentru a pune bifa. Acum, primaria afirma ca urmeaza sa se gandeasca la solutii. 

Publicat:16.08.2020, 19:34

Andrei Zorin se deplaseaza intr-un scaun cu rotile. Barbatul spune ca a vazut in poze subterana renovata si i s-a parut frumoasa, dar atat. Nu se incumeta sa treaca prin ea pentru ca si-ar pune in pericol viata.  

Andrei ZORIN: “Pot sa spun ca aceasta constructie este periculoasa pentru viata si atat. Nu o poti folosi. Nici macar nu o sa o incerc, o sa ma omor.”

Si daca nu poate trece prin pasajul subteran, ca sa ajunga de partea cealalta a strazii, Andrei a fost nevoit sa parcurga un kilometru in plus, pe carosabil, pentru ca in acel loc nu este nici macar o trecere pentru pietoni. Centrul pentru drepturile persoanelor cu dizabilitati a evaluat trecerea subterana cu care s-a laudat primarul capitalei pe Facebook si a stabilit ca este inaccesibila, desi are o rampa. Reprezentantii ONG-ului sustin ca au solicitat proiectul subteranei la faza de constructie, dar nu le-a fost prezentat.  

Ion CEBOTARICA, DIRECTOR DE PROGRAM ADVOCACY SI DREPTURI PUBLICE CDPD: "Are 25 de procente inclinatia, cand normativele prevad ca o rampa trebuie sa aiba 8 procente. Cel mai trist este ca se cheltuie bani, se face ceva pentru bifa. Doar un coleg, care este sportiv de performanta a incercat sa o foloseasca."

Rampa este periculoasa si greu de folosit si pentru parintii care au copii in carucior. Gafaind, aceasta femeie abia de putea sa urce caruciorul pe rampa.

Iar la coborare, mamele trebuie sa fie extrem de atente sa nu alunece. Violeta ne-a spus ca foloseste des acest pasaj.  

Violeta PARASCHIV, MAMA: “Da chiar e periculos, dar daca alunca incaltamintea. Copilul cu carutul, sunt roti, totusi. Foarte greu de coborat. Nu este indemanatica.”

Dupa ce a depus un mare efort sa ridice jumatate din rampa subteranei, Veronica, o alta mama, era deja epuizata.

”Poate sa se intoarca caruciorul cu spatele. Sub acest unghi e foarte greu de urcat. De coborat cobori. Chiar o persoana cu dizabilitati aici nu se descurca.”

Mai mult decat atat, rampa nu este accesibila nici pentru persoanele cu probleme de vedere, spun cei de la organizatia care le apara drepturile.  

Ion CEBOTARICA, DIRECTOR DE PROGRAM ADVOCACY SI DREPTURI PUBLICE CDPD: "Nu este nici un contrast vizual la trepte. Dupa normativele noastre trebuie sa fie un contrast vizual pentru persoanele cu vederea slaba. Pavaj tactil, nu era nici o complexitate sa-l instaleze."

Ion Cebotarica ne-a spus ca nici pasajul subteran de la bulevardul Negruzzi nu poate fi folosit de persoanele cu nevoi speciale.  

Ion CEBOTARICA, DIRECTOR DE PROGRAM ADVOCACY SI DREPTURI PUBLICE CDPD: “In exterior e frumos, pavaj tactil. Imediat cum intri avem aceste sine metalice." 

 Ion CEBOTARICA, DIRECTOR DE PROGRAM ADVOCACY SI DREPTURI PUBLICE CDPD: "Ceea ce ne deranjeaza pe noi este faptul ca nu s-au consultat cu noi. Motto-ul persoanelor cu dizabilitati este “Nimic despre noi, fara noi.”  

Acum doua zile, primarul capitalei a anuntat ca pasajul e gata in proportie de 95 la suta si a spus ca este unul confortabil, avand si camere de supraveghere.  

Ion CEBAN, PRIMARUL CAPITALEI: “Este un lucru minunat! Noi toti meritam sa traim intr-un oras confortabil.”

Astazi, cand i-am intrebat pe reprezentantii primariei de ce nu au facut si rampa confortabila, acestia ne-au spus ca… nu e vina lor, proiectul fiind gata deja, iar rampa era prevazuta anume asa.    

Pavel RUSU, PRETOR SECTORUL CENTRU: “Panta este construita astfel incat persoanele trebuie sa fie ajutate de cineva, sa poata cobora sa aiba acces. O sa lucreze arhitectii privind gasirea unei solutii.“

Cei de la Centrul drepturilor persoanelor cu dizabilitati au cateva idei si le sugereaza autoritatilor sa le implementeze pentru ca orasul sa devina accesibil pentru toti.

Ion CEBOTARICA, DIRECTOR DE PROGRAM ADVOCACY SI DREPTURI PUBLICE CDPD:  “Gara feroviara din Geneva - este un ascensor vertical. Amenajarea trecerilor la nivelul solului, cele mai putin costisitoare. O alta solutie este subterana de tip pod, de tip deschis.”

Pentru reconstructia pasajului subteran de pe bulevardul Dacia au fost cheltuiti 5 milioane de lei, iar primarul spunea ca cea mai mare parte este contributia unor agenti economici, dar nu a precizat despre cine este vorba.