In timp ce unii pot sa mearga la vot si nu o vor face, altii dimpotriva vor, dar nu prea pot. Vorbim despre persoanele cu dizabilitati, pentru care majoritatea sectiilor de votare sunt inaccesbile. Potrivit unui studiu realizat de CEC si UNICEF, doar un procent din birourile electorale din tara sunt dotate cu rampa de acces. Autoritatile locale spun ca lucreaza la aceasta problema.

Publicat:31.10.2020, 16:46

Ludmila Iachim este o femeie activa. Pentru ea este important sa fie independenta in fiecare miscare sau pas. La fel isi doreste si in ziua alegerilor.

Ludmila IACHIM, DIRECTOR-EXECUTIV, ASOCIATIA “MOTIVATIE”: -“Ce fac eu, sunt in scaun rulant, vreau sa vin sa votez, nu vreau sa mi se aduca urna acasa.”

In institutia unde ar fi trebuit sa voteze, Ludmila nu are acces din cauza ca sunt multe scari si lipseste o rampa.

Ludmila IACHIM, DIRECTOR-EXECUTIV, ASOCIATIA “MOTIVATIE”: ”Cand am vazut aceste trepte este foarte complicat, este imposibil. Ar trebui un ascensor extern.” 

Directoarea liceului, in incinta caruia este amenajata sectia de votare, ne-a spus ca mai exista o intrare in cladire cu o treapta si de fiecare data, oamenii cu mobilitate redusa sunt ajutati, dar majoritatea aleg urna mobila.

Ana EREMIA, DIRECTOAREA LICEULUI “MIHAIL BEREZOVSCHI”: “Pe parcurusul anilor nu am avut asemenea cazuri. Nu pentru ca s-au refuzat, dar nu s-au adresat. Probabil au fost la domiciliu.”

- “Este o problema care trebuie sa o satisfacem. Ori facem la toti conditii, ori facem cuiva.”

Ludmila a ales sa schimbe sectia, la un alt liceu unde exista o rampa. Insa drumul e mai lung pana acolo.

- “Cel mai aproape pe care l-am indentificat cu colegii este liceul “Gaudeamus”, tot pe Mircea cel Batran. Pot sa merg cu troleibuzul. “

Olga voteaza de ani buni la sectia din incinta Universtiatatii “Ion Creanga”, din sectorul Buiucani. 

Olga BERDEU, MEMBRA GRUPULUI DE INITIATIVA “ACCESIBILITATEA IN REALITATE”: “Desigur fara ajutor eu nu pot intra. Inainte era stricat drumul.”

Valeria CAPRA, REPORTER PRO TV: “In fata universitatii, bucati din pavaj lipsesc. Ca sa intri trebuie sa urci cateva scari, totodata sunt instalate sine metalice, insa ele nu sunt accesibile pentru persoanele cu mobilitate redusa.”

Olga spune ca sinele metalice sunt puse doar de forma.

Olga BERDEU, MEMBRA GRUPULUI DE INITIATIVA “ACCESIBILITATEA IN REALITATE”: “Intre ele - 25 de centimetri, nici un scaun cu rotile nu va incapea.”

Sergiu CATARAGA, PRESEDINTELE BIROUL ELECTORAL SECTIA DE VOTARE 1/74: “Din cauza arhitecturii vechi, avem rampa de intrare, scarile din afara sunt putin unghiul de coborare este mai jos si e usor. Dar in interior rampa este inalta. “

Olga nu a gasit in apropiere de casa o sectie cu rampa, asa ca a solicitat urna mobila. Deocamdata aceasta este cea mai buna solutie pana cand birourile electorale vor fi dotate cu rampe de acces.

Rodica SARBU, PURTATOARE DE CUVANT CEC: “A facut o analiza si a stabilit ca doar un procent din sectiile de votare corespund cerinteor si sunt dotate cu rampa de acces, intrare larga, spatiu suficient, cu acces catre punctele sanitare.”

Este de datoria autoritatilor locale sa instaleze rampe de acces in cladiri, iar acestea spun ca lucreaza.

Ilie CEBAN, VICEPRIMARUL ORASULUI CHISINAU: “Am avut termen restrans si am fost obligati sa gasim sedii si nu dispuneam de timp pentru a le dota.“

Daca se va gasi timp pentru instalarea rampilor de acces, vom vedea la alegerile urmatoare.