E despre liniște, despre relaxare, natură și despre investiții externe, care reușesc să aducă un plus valoare Rezervației Naturale Orheiul Vechi. Timpul trece și vine cu schimbări bune, drumuri reabilitate, muzee noi, gospodării țărănești, restaurante și oameni care pun pe roate afaceri de familie și experiențe pentru vizitatori. Potrivit directorului rezervației, în ultimii cinci ani, pentru dezvoltarea locației au fost investiți 60 de milioane de lei, dintre care jumătate cu suportul Uniunii Europene.

Liniște, relaxare, idei și speranță către schimbare și dezvoltare. 

Toate în plin proces la Orheiul Vechi, unde au răsărit locații noi de vizitat, iar altele au fost restaurate, cu suportul Uniunii Europene.

Locul atrage moldoveni, dar și turiști, iar asta pentru că este unul reprezentativ când vine vorba despre turismul local. Cristina Ciobanu locuiește în Italia de 20 de ani, iar ultima dată a fost pe aici acum un deceniu.

Cristina CIOBANU, MOLDOVEANCĂ STABILITĂ ÎN ITALIA: Suntem foarte surprinși de ceea ce am văzut. Am o senzație pe piele de nedescris. Sunt foarte multe progrese la nivel de infrastructură, de dezvoltare economică.”

Dar hai să aruncăm o privire mai îndeaproape și să le luăm pe rând. Drumeția a început  la muzeul arheologic Epoca Medievală, spațiu nou-nouț, unde sunt expuse artefacte descoperite aici.

Zinaida PROZOROV, SPECIALIST ÎN DOMENIUL TURISM ȘI RELAȚII CU PUBLICUL: Val se numește, pe timpuri era apărarea împotriva turcilor. De la deschidere avem foarte mulți vizitatori.”

Ion CIOBANU, DIRECTORUL GENERAL AL REZERVAȚIEI NATURALE ORHEIUL VECHI: El a fost recent construit, în cadrul apelului de proiecte finanțate de Fondul Național de Dezvoltare Regionale și Locale. Au fost de fapt puse în acest proiect patru obiective, baia tătărească numărul 2...”

A fost amenajat și accesul către obiectivele turistice de la Butuceni, inclusiv schitul, peștera, mănăstirea Adormirea Maicii Domnului, dar și muzeele de pe traseu.

Viorica NINĂ, VIZITATOARE: Toate sunt interesante, osemintele, ce s-a mai găsit. Ulcioare, oale.  Sunt niște lucruri naturale, mie personal mi-a plăcut, aș reveni cu drag.”

Nicolae GUȚAN, VIZITATOR:S-au adăugat bariere de siguranță, drumurile s-au îmbunătățit.”

Iar pentru că locația e și promițătoare pentru unii, au început să apară locuri noi, ce vor să ofere meniu diferit, iar altele care îl păstrează pe cel tradițional. La fel e și la pensiunea pe care o administrează Mihai Varzari, stăpânită de liniște, valorificată de stânci și evident de natură.

Mihai VARZARI, ADMINISTRATOR PENSIUNE:Ea devine nu că o afacere de familie, ea devine o afacere de sat. Unul produce vinul, altul aduce brânza, produsă din bovinele care le are. Suntem mai bine decât anii precedenți, mai încărcați. Avem evenimente în aer liber. Nunta în livadă, cina în livadă.”

Valentina VĂRZARI, ANGAJATĂ LA PENSIUNE: Noi oferim simplu, tradițional și bun. Numai desculț, prin iarbă. Natura îi fascinează pe toți. E unică aici, la Orheiul Vechi.”

De această dată în vizită era o familie formată dintr-un moldovean, o americancă și copiii lor.

„Este prima dată când sunt în Moldova.
Soțul meu e născut aici și a vrut să revină pentru aniversarea lui de 50 de ani.”

Serghei CIPANER, MOLDOVEAN STABILIT ÎN AMERICA: La Orheiul Vechi nu am fost niciodată. E simpatic satul, îmi place. Se vede că au depus dragoste și ne-au hrănit gustos.”

Cu investiții europene s-a dezvoltat inclusiv și această pensiune. Datorită Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului au cumpărat mobilier exterior și ATV-uri și și-au dezvoltat paginile de pe rețelele sociale.

Mihai VARZARI, ADMINISTRATOR PENSIUNE: „Noi am făcut o investiție în jur de un milion de lei, dintre care prin programul Oda pentru turism, ne-a finanțat peste 400 de mii de lei.

Nicolina MUNTEAN, GHID DE TURISM NAȚIONAL ÎN REPUBLICA MOLDOVA: Turismul rural se dezvoltă și ne bucurăm că sunt investiții în acest domeniu.  Nu vorbesc doar de pensiuni, au într-adevăr suport european, dar și de drumuri, până a ajunge aici drumul național e foarte bun.”

Excursia continuă la una din cele trei gospodării tradiționale, restaurate într-un alt proiect finanțat din fonduri europene, prin intermediul Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră Iași.

Marina COREȚCHI, LOCUITOARE A SATULUI BUTUCENI: Aici ne-am născut, aici am crescut, aici ne-am căsătorit, aici trăim. E mult mai viu.  Turiști mulți vin, e foarte bine că așa suntem mai mulți.”

Valeria CAPRA, REPORTER PRO TV: Rezervația naturală Orheiul Vechi a obținut un alt nivel de dezvoltare, ce începe să corespundă mai mult rigorilor europene. De asemenea a devenit interesantă pentru și mai mulți turiști. Dacă în anul 2019, destinația a fost aleasă de aproximativ 6000 de persoane, anul trecut a fost vizitată de 280 de mii de turiști.”

Ion CIOBANU, DIRECTORUL GENERAL AL REZERVAȚIEI NATURALE ORHEIUL VECHI: Mi-aș dori să avem 50 de mii de turiști cu o cultură de vizitare fină.
Cu părere de rău, noi până azi ne axăm mai mult pe turismul intern, evident ar fi bine să avem o creștere mai masivă a tursimului receptor.”

Pe parcursul ultimilor cinci ani, echipa de aici, alături de partenerii de dezvoltare, au reușit atragerea a peste 60 de milioane de lei investiții în arealul rezervației. Dintre acestea, aproape jumătate au fost fonduri europene.