In ultimii trei ani, in maternitatea de la spitalul raional Taraclia nu s-a nascut niciun copil. Asta pentru ca administratia a fost nevoita sa conserveze sectia din cauza numarului mic al nou-nascutilor. In fiecare an, aici se nasteau circa 290 de micuti, adica medicii aveau zile la rand fara nicio nastere. Din cauza natalitatii scazute cu care se confrunta tara noastra, cel putin noua maternitati si-au sistat activitatea in ultimii patru ani.

Publicat:06.02.2022, 08:30

“Aceasta este fosta sectie de ginecologie si maternitate.

- Nu avem nasteri din 2018.

- Ultimii 2-3 ani nu a venit niciun tanar specialist.”

Holuri pustii si pe jumatate in bezna, asa arata acum maternitatea in care pe timpuri rasunau plansete de copii. De aproape trei ani, la spitalul raional Taraclia nu s-a nascut niciun bebelus. Asta in conditiile in care numarul nou-nascutilor scade in fiecare an cu aproximativ 4 la suta in aceasta regiune. 

Artur COVACI, DIRECTORUL SPITALULUI RAIONAL TARACLIA:“Ultimele nasteri au fost in anul 2018. Mai exact in decembrie, cand era viscol. Si, decat sa trimitem mamele la Cahul sau Ceadir-Lunga, unde nasteau de obicei, si sa le supunem riscului, au fost aici cinci nasteri atunci.”

Din cauza numarului mic de nou-nascuti, angajatii medicali din departamentul maternitate nu-si puteau practica meseria. Asa ca au plecat in alte institutii, iar spitalul s-a ciocnit cu o noua criza – lipsa lucratorilor medicali.

Artur COVACI, DIRECTORUL SPITALULUI RAIONAL TARACLIA:“Noi nu avem ginecologi, avem doar unul. Dar el ne ajunge doar pentru sectia consultativa. Mult timp am cautat anesteziolog, doar acum de la 1 ianuarie am gasit un specialist. Dar pentru a avea acreditare, trebuie cel putin doi sau trei anesteziologi, care se vor putea schimba.” 

Iuliana MARANCIUC, REPORTER PRO TV:“Acum patru ani, aici era sala de nastere. Pentru ca numarul nasterilor a scazut, iar specialisti nu prea sunt, acum acesta este un simplu salon unde sunt internati pacienti.”

Toate aparatele medicale cu care era dotata maternitatea sunt acum in depozit, acoperite cu praf. In sectie a ramas doar scaunul ginecologic, care nu este utilizat, si un cantar mare pentru nou-nascuti. Doar ca acesta este folosit pe post de noptiera. 

Desi unele sectii sunt proaspat reparate, administratia este nevoita sa le inchida una cate una. Departamentul chirurgie, de exemplu, este conservata si ea de ceva vreme. 

Iuliana MARANCIUC, REPORTER PRO TV:“De mai bine de patru luni, aceste aparate performante nu au fost atinse, iar sala de operatie a fost incuiata la cheie. Principala cauza este aceeasi, lipsa angajatilor medicali.”

Directorul institutiei spune ca in fiecare an solicita ministerului Sanatatii sa repartizeze medici rezidenti si in raionul Taraclia. Doar ca tinerii nu doresc sa lucreze intr-o regiune atat de indepartata, fara un loc de trai si cu riscul ca nu vor avea de lucru din cauza natalitatii scazute. Iar asta afecteaza nu doar activitatea spitalului, dar si localnicii.

“Sunt mama a doi copii si eu am nascut la Chisinau. Sunt putini medici, nu exista un specialist pentru consultare.

- La noi sau la Chisinau, sau la Cahul merg, dar este riscant.”

“Rau au facut ca au inchis, oamenii trebuie sa mearga tocmai la Cahul.” 

Iuliana MARANCIUC, REPORTER PRO TV:“In ultimii patru ani si-au sistat activitatea cel putin noua maternitati din spitalele raionale. Este vorba de Leova, Basarabeasca, Ocnita, Briceni, Taraclia, Soldanesti, Donduseni, Glodeni si Falesti.”

MATERNITATI CARE SI-AU SISTAT ACTIVITATEA:

LEOVA 2018

BASARABEASCA 2019

OCNITA 2020

BRICENI 2020

TARACLIA 2018

SOLDANESTI 2021

DONDUSENI 2021

GLODENI 2021

FALESTI 2022 

Intr-o postare pe facebook, ministrul Sanatatii a scris ca administratia spitalului si fondatorul, de regula, consiliul raional, pot inchide o maternitate daca nu sunt conditii necesare pentru activitate. Potrivit Biroului National de Statistica, in anul 2020 in tara noastra s-au nascut cu circa 5 la suta mai putini copii decat in 2019. Iar numarul acestora scade in fiecare an.