In ultimul an, preturile medii de consum au crescut cu 33,55 la suta, potrivit Biroului National de Statistica. Luna trecuta s-au scumpit cel mai mult produsele alimentare, in top fiind ouale de gaina, zaharul, painea din faina de grau, laptele, dar si produsele lactate. Cresteri semnificative de pret au fost inregistrate si la materialele de constructie, dar si la serviciile prestate populatiei in special cele de furnizare a energiei electrice si a transportului de pasageri.

Potrivit datelor publicate astazi de Biroul National de Statistica, preturile medii de consum in iulie 2022, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, s-au majorat cu (PE ECRAN) 33,55%. Cea mai mare crestere a fost inregistrata la produsele alimentare, care s-au scumpit in ultimul an cu peste 36 la suta. Pentru marfurile nealimentare pretul a crescut cu 24,17%, iar la serviciile prestate populatiei cu peste 43 la suta.

INDICILE PRETURIlOR MEDII DE CONSUM IN ULTIMUL AN

Produse alimentare - 36,40%

Marfuri nealimentare – 24,17%

Servicii prestate populatiei - 43,51%

In luna iulie, fata de iunie curent, cresteri mai accentuate de preturi au fost inregistrate la ouale de gaina – cu 17,5%. Un kilogram de zahar a ajuns sa coste cu 5,8% mai mult, painea din faina de grau – cu 1,2%, iar laptele si produse lactate – cu 1,1%.

CRESTEREA PRETURILOR LA PRODUSE ALIMENTARE

OUA DE GAINA 17,5%

ZAHAR 5,8%

PAINE DIN FAINA DE GRAU 1,2%

PRODUSELE LACTATE 1,1% 
In acelasi timp, Biroul National de statistica anunta ca unele produse, cum ar fi rosiile, castravetii, ceapa, usturoiul, cartofii si uleiul vegetal s-au ieftinit, luna trecuta. Tot in iulie unele reduceri nesemnificative de pret s-au inregistrat si la combustibili si carburanti, in timp ce la alte produse nealimentare, cum ar fi materialele de constructie pentru intretinerea si repararea locuintelor, preturile au crescut cu aproximativ 3%. Cresteri mai accentuate ale preturilor s-au inregistrat la serviciile prestate populatiei in luna iulie 2022 fata de luna iunie 2022. Serviciile comunal-locative s-au scumpit cu 2,7%, cele de furnizare a energiei electrice - cu 4,8%, iar serviciile transportului de pasageri - cu 20,3%.

CRESTEREA PRETURILOR LA SERVICIILE PRESTATE MOLDOVENILOR

SERVICIILE COMUNAL-LOCATIVE 2,7%

FURNIZAREA ENERGIEI ELECTRICE 4,8%

TRANSPORTUL DE PASAGERI 20,3% 

Recordul ratei inflatiei din ultimele doua decenii a fost batut inca in luna iunie, potrivit expertilor economici. In anul 2000 fiind inregistrata o inflatie de 31,2 la suta. Guvernatorul Bancii Nationale, Octavian Armasu, a anuntat ieri ca cel mai mult preturile ar putea creste in octombrie-noiembrie, cand inflatia va ajunge la cel mai inalt nivel - de aproape 35 de procente.