În vacanța de Paște, un grup de elevi din municipiul Chișinău a avut parte de o experiență rustică și inedită. Împreună cu profesorii, copiii au mers să viziteze o stână din raionul Orhei, unde s-au jucat cu miei, au preparat unt și au descoperit împrejurimile. Excursia a fost organizată de un tânăr fermier, care își propune să dezvolte turismul rural în localitatea sa.

„Pe deal, orice mâncare e mai gustoasă.”

„Ne-am dorit ca această excursie să reflecte gustul autentic, care se găsește doar la țară.”

Ei sunt elevii din clasa a doua și a treia de la liceul din Bubuieci. Într-una din zilele de vacanță, copiii au mers să descopere stâna din satul Breanova, raionul Orhei.

„Am în brațe un mieluț. Are o culoare interesantă.”

„E neobișnuit pentru că sunt oițele, miei.”

„Prima dată văd atât de multe oi care nu fug de mine.”

După ce s-au jucat cu mieii, copiii au avut parte de o plimbare pe câmp cu ...motocultorul.

„E foarte bine, aici e foarte frumos. Ne-au învățat să mergem pe motocultor.”

„Avem emoții noi în vacanță. Mama, eu sunt la Pro tv.”

Aventura a continuat spre culmile satului Breanova, de unde au admirat vederea panoramică.

„A fost foarte greu, dar jumătate de deal l-am urcat cu motocultorul.

 - În rest pe jos? 

- Da.

„Aici îmi place foarte mult pentru că este ca la țară, cu aer curat și multă verdeață.”

După ce s-au odihnit puțin, elevii au avut parte de o surpriză.

Natalia GÎNGA, REPORTER PRO TV: O altă experiență inedită a fost prepararea untului. Pentru aceasta, fiecare copil a primit câte un borcan cu smântână dulce, pe care a trebuit să îl agite, exact așa cum o făceau buneii noștri, pentru a putea obține produsul.”

„Îl zgudui foarte bine, până grăsimea se separă.”

„Noi am agitat bine, iar untul nostru este aproape gata.”

„Untul s-a separat foarte bine și l-am obținut dintr-un kilogram și jumătate de smântână. Asta înseamnă că smântâna a fost sufient de grasă.”

După muncă a urmat răsplata. Marea aventură s-a încheiat cu un picnic, unde copiii au mâncat untul preparat de ei, uns pe felii de cozonac, au savurat plăcinte oferite de gazdă și și-au potolit setea cu compot din beci. Excursia a fost organizată de fermierul Cristian Băietrău, care a deschis ușile stânei sale, pentru a promova turismul rural.

Cristian BĂIETRĂU, FERMIER, BREANOVA, ORHEI: „Noi când am cumpărat oile, ne-am gândit cât de important este pentru client să vadă procesul de producere a brânzei și să vină să vadă cum se cresc oile. Ne-am dat seama că acest fenomen poate fi ușor transformat într-un concept de turism rural. Suntem într-o locație nedescoperită încă pentru mulți de la noi.”

Vacanța de Paște a elevilor se va încheia pe 28 aprilie.