Inca o incercare de interzicere a foilor de ardezie. Parlamentul a aprobat astazi in prima lectura proiectul de lege care interzice azbestul, substanta din care sunt facute acestea. Documentul va intra in vigoare la sase luni de la votarea in a doua lectura insa moldovenii nu vor ramane fara acoperisuri.

Valeriu MUNTEANU, MINISTRU IN EXERCETIU AL MEDIULUI : “nimeni nu va merge si nu va scoate de la Mos Ion foile de ardezie.”

 
Potrivit proiectului, producerea, comercializarea si utilizarea foilor de ardezie va fi interzisa. Totusi, noile prevederi vor intra in vigoare la sase luni de la adoptare. Dupa intrarea in vigoare, timp de 12 luni vor putea fi comercializate, in limita stocurilor.


Vasile BOLEA, DEPUTAT PSRM: “rezervele de stat sunt stocuri de ardezie, statul le foloseste din rezerva sa cand sunt distrugeri. Ce vom face cu acestea?”

 
Valeriu MUNTEANU, MINISTRU IN EXERCETIU AL MEDIULUI :“ sa schimbe stocurile, trebuie sa gasim solutii financiare. Nu sunt cantitati atat de mare.” 

 Vasile BOLEA, DEPUTAT PSRM “ cu ce va substitui?”


Valeriu MUNTEANU, MINISTRU IN EXERCITIU AL MEDIULUI “ exista tigla metalica.” 


Valentina BULIGA, DEPUTAT PD “program de stat de schimbare a acoperisurilor in cativa ani.”


Valeriu MUNTEANU, MINISTRU IN EXERCITIU AL MEDIULUI “ele sunt toxice atunci cand ele sunt maruntite, la contact cu ele. Ne asumam responsabilitatea sa realizam acest lucru.”


Ardezia este cel mai ieftin material pentru acoperisuri. O foaie de azbest de 1,5 metri patrati costa pana la 100 de lei, in timp ce 1 metru patrat de tigla metalica, de exemplu, costa chiar si 150 de lei. Proiectul nemultumeste comerciantii de foi de ardezie.

Comercializarea si folosirea foilor de ardezie a fost interzisa in Uniunea Europeana inca la 1 ianuarie 2005. Si asta pentru ca aceasta substanta poate duce la cancer. Potrivit unui studiu al Centrului National de Sanatate Publica aproape 2 milioane de oameni sunt supusi riscului de a se imbolnavi de cancer pulmonar din aceasta cauza. Moldova nu produce foi de ardezie, ci le importa din Belarus, Ucraina si Rusia.