O explozie puternica s-a produs azi dimineata pe teritoriul Portului International Giurgiulesti. Unul din cele sase rezervoare, date in exploatare anul trecut, s-a prabusit. Potrivit pompierilor, silozul, plin cu seminte faramitate de floarea-soarelui, a fost cuprins de flacari. 20 de pompieri au fost trimisi sa stinga incendiul. Nu s-au inregistrat victime. 

Publicat:16.01.2023, 18:01

Aceste imagini au fost surprinse in jurul orei sase dimineata, in Portul International Giurgiulesti. Un rezervor plin cu ramasite de floarea-soarelui s-a prabusit si s-a produs o explozie, urmata de un incendiu.

Potrivit pompierilor, silozul s-a prabusit dupa ce tot ce se afla in interior, circa o mie de tone de srot, a inceput sa mocneasca. 20 de pompieri au luptat cu flacarile.

Reprezentantii portului Giurgiulesti si directorul Agentiei Navale a Republicii Moldova spun ca nu s-au inregistrat victime si ca activitatea portului nu a fost intrerupta.

Igor ZAHARIA, DIRECTORUL AGENTIEI NAVALE A RM: “S-au luat toate masurile necesare pentru prevenirea incendiului, navele din port sunt in siguranta, dar, oricum, nivelul de pregatire pentru combaterea incendiului este ridicat la navele care stationeaza in port. Operarea portului se desfasoara in regim normal.”

In urma incendiului, inspectorii de la Agentia de Mediu au prelevat probe pentru a vedea daca aerul a fost poluat, iar rezultatele ar urma sa fie prezentate maine. 

DECLARATIE AGENTIA DE MEDIU: „Dupa examinarea situatiei la fata locului si analiza probelor in conditii de laborator, Agentia de Mediu va informa societatea civila, organele cu functie de control si luare a deciziilor privind gradul de poluare.”

Proprietarul silozurilor, grupul agroindustrial moldovenesc Trans-Oil, controlat de milionarul Vaja Jhashi, spune ca incendiul s-ar fi produs din cauza unui scurtcircuit, versiune neconfirmata deocamdata de pompieri. Acesta este al treilea rezervor, din cele sase de pe teritoriul portului Giurgiulesti, care se prabuseste in ultimele luni.

Liliana PUSCASU, OFITERUL DE PRESA AL IGSU: “Pe data de 15 septembrie a fost inregistrat primul incident cu prabusirea a doua silozuri, ceea ce a cauzat incalcarea procesului tehnologic de pastrare a srotului in alte 4 silozuri alaturate. Ulterior, la data de 13 noiembrie, in interiorul a doua din cele 4 silozuri a fost inregistrata cresterea temperaturii, pana la 100℃.”

Iar astfel ramasitele de floarea soarelui, pastrate in celelalte rezervoare, au inceput sa mocneasca. Potrivit pompierilor, in prezent exista riscul ca alte trei cisterne sa ia foc si sa se prabuseasca. Anterior, IGSU a sesizat autoritatile responsabile, iar Agentia pentru Supraveghere Tehnica urma sa desfasoare o evaluare a riscului de incendiu. Am incercat sa aflam ce masuri se intreprind pentru a preveni un astfel de incident, dar reprezentantii institutiei nu ne-au rapsuns la apeluri.