Începând de astăzi, prețul polițelor RCA pentru taximetriști va crește de trei ori. Asta anunță președintele asociației patronale a transportatorilor de pasageri în regim de taxi, care declară că metodologia de calcul trebuie revizuită. Administratorii companiilor de taxi spun că majorarea prețului va genera plecări în masă ale șoferilor și inevitabil creșteri ale tarifelor pentru călătorii. BNM, instituția care a aprobat calculul primelor de asigurare, menționează că stabilirea RCA a fost influențată inclusiv de frecvența daunelor cauzate de șoferii de taxi, care este de opt ori mai mare decât media pentru alte categorii de șoferi.

Constantin CONDREA, PREȘEDINTELE ATAT: “Ramura de taximetrie este în pericol, datorită deciziei Băncii Naționale a Moldovei de a tripla costul RCA pentru taxi. RCA pentru taxi crește de la 6800 până la 15 mii de lei, și acesta este prețul minimal.”

Președintele asociației patronale a transportatorilor de pasageri în regim de taxi, Constantin Condrea, spune că aceste creșteri vor afecta întreaga industrie de taxi.

Constantin CONDREA, PREȘEDINTELE ATAT: “Este cel mai mare preț RCA din Europa pentru taxi. În București, unde populația este de 2 milioane, RCA costă 8.500 de lei moldovenești.”

În acest sens, Constantin Condrea cere să fie revizuită metodologia de calcul, pentru a stabili un preț plafon adecvat pentru asigurarea de răspundere civilă auto. Asociația s-a adresat cu o solicitare Parlamentului, care este acum examinată de responsabilii legislativului. Ruslan Uja, administratorul unei companii de taxi din cele aproape 100 câte sunt în capitală, declară că vor urma o serie de efecte în lanț, generate de majorarea poliței RCA pentru taximetriști.

Ruslan UJA, ADMINISTRATOR COMPANIE DE TAXI: “Multe persoane lucrează în cadrul taximetriei în baza autoturismelor proprii conform contractului de locațiune și cred că vom pierde aceste persoane. Vor pleca din domeniu o parte și vor pleca în ramura ilegală, cu care ne confruntăm acum.”

În același timp, și prețul pentru călătoriile cu taxi ar urma să crească.

Ruslan UJA, ADMINISTRATOR COMPANIE DE TAXI: “Trebuie să compensăm pierderile pe care le vom avea. Pe lângă faptul că se scumpesc asigurările, de la 1 ianuarie s-au mărit și impozitele în fondul social și taxa locală, care este impusă de primărie.”

Aceste modificări vin odată cu liberalizarea parțială a primelor RCA, scrie Banca Națională a Moldovei.

Dumitru ALAIBA, MINISTRUL DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII: "Esența acestei reforme este ca fiecare șofer să poată plăti mai mult sau mai puțin pentru poliță în funcție de cât de disciplinat este, câte amenzi, accidente a avut în anul precedent. Dacă până la această reformă toți plăteam egal RCA, acum nu mai este valabil."

Fiecare companie de asigurare va stabili propriile prime de asigurare pentru șoferi, nu doar pentru taximetriști, bazându-se pe date statistice privind rata de daune, costuri administrative și profilul de risc al clienților. Solicitați de PRO TV, reprezentanții BNM, instituția care a aprobat calculul primelor de asigurare, au delcrat că modul de stabilire a asigurărilor a fost condiționat de cuantumul daunelor achitate ca urmare a accidentelor produse de șoferii de taxi, precum și de frecvența acestor daune. Conform datelor statistice raportate de companiiile de asigurări, frecvența daunelor provocate de conducătorii de taxi este de aproximativ 8 ori mai mare decât media pentru alte categorii de șoferi. Banca Națională a Moldovei informează însă că pentru conducătorii auto responsabili, care nu au provocat accidente, se aplică un sistem care permite reducerea costului poliței RCA.