Zeci de morti si sute de raniti apar in statisticile politiei in cele 9 luni care au trecut de la inceputul acestui an. Viteza excesiva, neatentia la depasiri sau indiferenta unora dintre cei care se urca la volan duc, in multe cazuri, la tragedii.
Situatia este, totusi, mai buna decat in perioada similara a anului trecut, arata Registrul accidentelor rutiere.
Unul dintre cele mai cumplite accidente s-a produs recent si a zguduit o tara intreaga. Cu o concentratie de alcool in sange de 1,87 de grame pe litru, soferita unui Porsche a intrat cu viteza excesiva intr-un troliebuz plin cu pasageri in sectorul Buiucani al capitalei. Un barbat a murit, iar 28 de persoane, printre care si doi copii, au fost ranite. Peste cateva zile si femeia s-a stins la spital.
In luna august, la Comrat un tanar in stare de ebrietate si fara permis de conducere a lovit in plin 5 copii. Unul dintre ei a murit la spital.
Un alt accident cumplit, avut loc pe o sosea din raionul Anenii-Noi. Un sofer beat a luat viata unei femei dupa ce a lovit violent masina in care aceasta se afla, iar alte trei persoane au fost transportate la spital.
In luna aprilie 2019, la Dubasari, un barbat de 36 de ani a murit, dupa ce i-a permis iubitei sale sa conduca, desi aceasta era in stare de ebrietate. Femeia a pierdut controlul volanului intr-o intersectie, iar masina s-a rasturnat.
Cifrele inregistrate de la inceputul acestui an sunt ingrijoratoare. In primele 9 luni, 3751 de soferi au fost prinsi conducand in stare de ebrietate.
Dumitru LUPASCU, SEFUL SECTIEI SUPRAVEGHERE PATRULARE RUTIERA: “Cele mai importante masuri care se intreprind sunt raziile. Efectuate pe teritoriile unde sunt inregistrate cele mai multe accidente rutiere din cauza conducerii mijloacelor de transport in stare de ebrietate. Filtrele. O activitate care reprezinta stoparea tuturor mijloacelor de transport si supunerea testarii alcoolice a soferilor.”
Chiar daca pedepsele au fost inasprite, asta se pare ca nu-i opreste pe unii soferi sa urce la volan dupa ce au consumat alcool.
Dumitru LUPASCU, SEFUL SECTIEI SUPRAVEGHERE PATRULARE RUTIERA: “Amenda, munca in folosul statului si anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.“
Totusi, statistica arata ca numarul accidentelor a scazut in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut. In primele 9 luni ale anului 2018 au fost inregistrate 1911 accidente, in urma carora 205 persoane au decedat si 2351 au fost traumate.
Pe cand, in 2019 cifra este de 1862 de accidente rutiere in urma carora au murit 185 de oameni si 2194 au fost raniti. S-a micsorat si numarul persoanelor prinse la volan in stare de ebrietate. Daca in 2018, numarul acestora era de 3902 persoane, in 2019 s-au inregistrat 3751 de astfel de cazuri.
Dumitru LUPASCU, SEFUL SECTIEI SUPRAVEGHERE PATRULARE RUTIERA: “Numarul persoanelor in stare de ebrietate a scazut, neesential, dar este totusi o scadere. Impactul cel mai puternic asupra situatiei a fost inasprirea pedepsei. Activitatea continua zi de zi a politistilor.”
Inspectoratul National de Patrulare anunta ca va intreprinde in continuare masuri pentru depistarea si pedepsirea soferilor care sunt potentiali infractori. Angajatii institutiei au venit cu un indemn, atat pentru soferi, cat si catre cei din preajma lor.
Dumitru LUPASCU, SEFUL SECTIEI SUPRAVEGHERE PATRULARE RUTIERA: “De a respecta cu strictele normele de circulatie. Pentru membrii societatii, de a fi mai sensibili si mai educati.”