Infrastructura depășită și numărul în creștere de călători pe Aeroportul Internațional Chișinău pun presiune nu doar pe personalul aerogării, dar scade și din calitatea serviciilor prestate pasagerilor. Experții spun că segmentul serviciilor este unul complex și include mai multe ramuri, precum alimentație publică, care, de ceva luni, a trecut în gestiunea aeroportului. Pentru servicii de calitate, spațiile comerciale ar trebui date în chirie agenților economici cu eperiență în domeniu, mai afirmă experții.
Așa arăta sala de plecări, de la etajul doi al aerogării în anul 2018, imediat după inaugurare. Atunci, după câteva luni de renovare, zona food a fost lărgită, fiind amenjat și mobilier moale. Astăzi, zona arată ceva mai trist, pentru că în vitrine sunt vizibil mai puține produse, dar și alimentația ceva mai sărăcăcioasă.
”Eu de obicei nu mă alimentez.”
Schimbările s-au făcut vizibil simțite în luna martie, după ce spațiile comerciale, cele de alimentație publică și duty free au început să fie gestionate de administrația aeroportului, deoarece toate licitațiile pentru închirierea acestor spații au eșuat.
Sergiu SPOIALĂ, ADMINISTRATORUL INTERIMAR AL Î.S. „AEROPORT INTERNAȚIONAL CHIȘINĂU”: ”Experianța noastră nu este de ani de zile, este de câteva luni, însă zi de zi în cadrul acestor două activități pe care le desfășurăm noi îmbunătățim anumite lucruri. Și suntem bucuroși pe de o parte că suntem criticați astfel avem de unde să învățăm și vreau să vă spun că este loc de mai bine și acest loc de mai bine noi îl implimentăm zi de zi.”
Potrivit administrației aeroportului, în prezent aerogara colaborează cu peste 30 de agenți economici pe segmentul de alimentație. Pe de o parte, experții din domeniu spun că autoritățile ar trebui să facă un audit pentru a evalua profitabilitatea și eficiența gestionării acestor spații comerciale, rezultatele cărora ar putea arată că cea mai bună variantă este darea în chirie a acestora.
Vitalie RAPCEA, EXPERT AL CENTRULUI ANALITIC INDEPENDENT „EXPERT-GRUP”: ”Părerea mea este că aceste soluții trebuie să fie tranzitorii, noi trebuie să ajungem la externalizarea acestor servicii, deci aeroportul trebuie să dea aceste spații eventual în chirie și profesioniști care se ocupă de acest bussines doar să o facă de o manieră diferită, nu una amatoricească, dar una profesionistă pentru că asta o fac. Recomandarea e să izolăm aceste costuri, să analizăm de alimentație publică și activitatea de gestionare spațiilor comerciale, ca centre de cost separate.”
Însă, când vorbim despre calitatea serviciilor prestate, ne referim nu doar la alimentație și infrastructură, dar și la confortul în general al pasagerului, și aici administrația trebuie să atragă atenția la mai multe aspecte, spune expertul.
Vitalie RAPCEA, EXPERT AL CENTRULUI ANALITIC INDEPENDENT „EXPERT-GRUP”: „Mai înseamnă și servicii suport. Spre exemplu handling-ul deci modul în care pasagerul este primit, înregistrat, transferat, transportat către navă, i se preia bagajul, se procesează bagajul asta o face handling-ul și aici avem nevoie inclusiv de servici de înaltă calitate.
Adesea avem situații când autobuzele spre exemplu care transportă pasagerii către aeronavă nu sunt neapărat cu aer condiționat sau nu sunt încălzite pe timp de iarnă și atunci este un disconfort sau nu sunt suficiente și se umple pâna nu mai încap pasageri pentru a fi transportați către navă deci trebuie să vedem problema calității serviciilor în această ramură în complex.”
Administrația aeroportului spune că a lansat campania ”Zbor cu bine” pentru a asigura confortul călătorilor pe timp de vară.
Sergiu SPOIALĂ, ADMINISTRATORUL INTERIMAR AL Î.S. „AEROPORT INTERNAȚIONAL CHIȘINĂU”: ”Am lansat mai multe puncte de apă gratuită pentru pasagerii noștri având în vedere că suntem în perioada caniculară. Al doilea moment care este vizibil pot să vă spun că dacă veți veni în terminalul aeroportului nostru în orele de vârf veți observa mai mulți colaboratori de ai noștri echipați vizibil cu maiouri speciale pe care scrie acordă-mi o întrebare. Tot acest personal care ajută într-o oarecare măsură pasagerii noștri au fost instruiți.”
Peste 4 milioane de călători au fost înregistrați anul trecut pe aeroportul din capitală, iar prognozele experților arată că în acest an numărul va trece de 5 milioane. Asta în condițiile în care infrastructura aerogării a rămas neschimbată de ani buni.
Aeroportul Internațional Chișinău a revenit în proprietatea statului în martie 2023. Până atunci, aeroportul era în gestiunea companiei Avia Invest, controlată de fugarul Ilan Sor. Contractul de concesiune, stabilit pentru o perioada de 49 de ani, obliga compania să efectueze investiții de peste 240 de milioane de euro. Pentru că nu ar fi facut-o, în 2020, Agenția Proprietății Publice a anunțat despre rezilierea contractului de concesiune.