Acum 70 de ani se deschidea prima statie seismica din orasul Chisinau. Astazi Institutul de Seismologie a aniversat 7 decenii de activitate, sarbatoarea insa a fost umbrita de problemele cu care se confrunta institutia. Responsabilii de acolo spun ca statul a cam uitat de ei, iar utilaj nou se cumpara rar si doar din fonduri europene.

Publicat:24.12.2019, 20:38

Institutul de seismologie a fost deschis odata cu prima statie seismica din orasul Chisinau. Activeaza de 7 decenii, acum insa, institutia se confrunta cu probleme.

Ion ILIES, SEFUL CENTRULUI DE MONITORIZARE SEISMICA: „Spre regret, din anul 2010, retelei nu i s-a alocat atentia cuvenita, au fost reduse finantarile si nu am avut posibilitatea de a moderniza serviciul.”

Angajatii spun ca activitatea institutului este foarte greu de mentinut din cauza ca statul nu aloca bani pentru tehnologii performante, iar utilaj nou se cumpara doar din fonduri europene.

Igor NICOARA, DIRECTORUL INSTITUTULUI DE SEISMOLOGIE: „Mult utilaj a fost procurat in cadrul proiectelor pentru pace in perioada anilor 2006-2011, la care tot ar fi bine sa participam din nou si poate vom avea posibilitatea.”

Au existat chiar si momente in care institutia nu a functionat.  

Ion ILIES, SEFUL CENTRULUI DE MONITORIZARE SEISMICA: „O retea de statii trebuie sa functioneze non-stop, evident ca atunci cand echipamentul functioneaza deja de 10 ani si nu a fost renovat cu nimic, sunt perioade cand stationam.”

Institutul de seismologie este parte componenta a retelei seismice globale.

Pe teritoriul tarii exista 7 statii seismice.